Istaknute teme Prehrana Zdravlje i sigurnost

Mame koje biraju zdrave obroke svojoj djeci, najčešće ne brinu što same jedu

zdrave obroke

Roditelji će djeci poslužiti zdrave obroke, no neće i sami izabrati zdravu hranu

Mame koje se svojoj djeci trude kuhati raznoliko, zdravo, nutritivno vrijedno i izbalansirano, neće jednako zdrave odluke donijeti kada su same u pitanju.

Dakle, čokolada nije zdrava za vaše dijete, ali zato je za mamu.

Svi znamo da mame imaju puno odgovornosti i da su zadužene za brigu mnogih ljudi oko sebe. Pobrinut će se da njihova djeca imaju sve što im je potrebno da budu jak i zdrava. Štoviše, istraživanja pokazuju da će se čak prije pobrinuti i za svog partnera, nego za sebe.

A zbog toga, naravno, mame donose brzinska rješenja kada su one u pitanju, zbog čega najčešće budu izmorene, a obroke si spremaju na brzinu i pojedu ih “s nogu”.

Istraživanja čak pokazuju da se mamini izbori neće zadržati samo na hrani, već će se proširiti i na ostala područja života, kao što su aktivnosti, knjige, pa čak i televizijski program. Za dijete će tako uvijek odabrati kvalitetnije, bolje, možda neki obrazovni program ili emisiju, dok njoj samoj neće biti bitno što gleda ili čita.

Kako stvari stoje najbolje pokazuje sljedeći primjer:

Istraživači su zatražili od roditelja djece koja su bila u vrtiću da za svoje dijete odaberu međuobrok. Morali su birati između grožđa i gumenih bombona.

Roditelji su pritom morali birati između nečega što je zdravo za njihovo dijete i nečega u čemu bi njegovo dijete više uživalo. Zanimljivo je da je 47 posto roditelja odabralo grožđe (iako to sigurno ne bi bio izbor njihove djece), dok ih je 53 posto iskreno izabralo gumene bombone.

Nakon toga, roditelji su poslani na degustaciju čokolade. Pritom je zanimljiva činjenica da su oni roditelji, koji su za svoju djecu odabrali grožđe, jeli znatno veće količine čokolade od onih koji su izabrali gumene bombone.

Teoretski, roditelji koji su odabrali gumene bombone, imali su veći osjećaj za umjerenost u poslasticama.

Drugi dio studije tražio je od roditelja tinejdžera da izaberu nešto što će njihova djeca čitati. Roditelji koji su odabrali djeci poučnu literaturu, za sebe su izabrali zabavne časopise umjesto obrazovnih knjiga.

To je još jedan dokaz da roditelji ne bi smjeli misliti samo na dječju dobrobit zanemarujući sebe i birajući za sebe nešto manje kvalitetno ili zdravo jer na kraju krajeva, i sam isu primjer svojoj djeci.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.