Istaknute teme Odgoj

Mama misli kako roditelj treba biti prvi djetetov prijatelj – no ne slažu se svi s tom tezom

djetetov prijatelj

Može li roditelj biti djetetov prijatelj ili jedno isključuje drugo?

Neke majke ističu kako svom djetetu nisu samo roditelj, već prije svega, prijatelj.

Dok neki nisu pobornici ovog roditelj-prijatelj odnosa i čak smatraju da on nije niti moguć, drugi vjeruju kako je od presudne važnosti da baš roditelj bude prvi djetetov prijatelj.

Na jednom poznatom američkom forumu povela se rasprava o tome je li to dobro ili loše, pametno ili glupo, a jedna je mama na tu temu prokomentirala:

-Vidim da mnogi misle kako će prijateljski odnos između roditelja i djeteta upropastiti dijete. To su prave gluposti. Volim svoju djecu, roditelj sam im, odgajam ih i vodim ih kroz život. No, isto sam tako čvrsta kad im treba postaviti granice.

Također, dodala je ista mama, želim im biti rame za plakanje i društvo za igru. Prema njenom, kako kaže “skromnom mišljenju”, roditelj bi trebao biti djetetov prvi pravi prijatelj- prijatelj koji je uvijek tu kada ga zatrebaju ali koji će im reći i kako stvari stoje i biti iskren.

-U stvari žalim djecu koju se odgaja drugačije. Ja sam na primjer još uvijek izuzetno bliska sa svojom mamom i vjerujem joj kao nikome na svijetu – napomenula je ova pobornica prijateljskog odnosa između majke i djeteta.

Istina je, većina roditelja nada se kako će im se djeca jednog dana povjeravati te da će biti prvi kojima će se obratiti u slučaju savjeta ili problema. No, je li to isto kao i biti prijatelj s djetetom?

Jedna druga mama na istom forumu smatra da pojmovi roditelj i prijatelj ne idu zajedno.

-Uvijek sam tu za svoju djecu, kao što si to ti napisala. No, ja sam im roditelj, a ne prijatelj. Točka- napisala je – Mislim da ljudi u stvari misle, kada kažu da trebaš biti prijatelj svojoj djeci, da te dijete neće voljeti ako mu jednog dana nešto zabraniš ili napraviš nešto što m une odgovara. Ali nije posao nas roditelja da se pobrinemo da nam djeca u svakom trenutku svoga života budu sretna.

Mnogi su skloni podržati ovo razmišljanje s opravdanjem da roditelj-prijatelj znači i manje granica te manje očekivanja u životu. A svi se stručnjaci slažu da su djeci granice nužne.

-Vjerujem kako postoji fina granica između odgoja i prijateljstva, ali jednako tako vjerujem da ako sve učinim ispravno, jedno može isključiti drugo, a da odnos i dalje bude dobar. Na primjer, želim da dijete ima povjerenja u mene, ali isto tako želim da zna da i ja imam određena očekivanja – napisao je jedan tata.

Što je ispravno? Naravno, mnogi će reći, mješavina i jednog i drugog. No, koliko je moguć ako savršen scenarij? Postoji li mogućnost da se djetetom budemo “baš dobri prijatelji” a s druge strane očekujemo da nas ono posluša i kada mu to ne odgovara. djeci se definitivno neće uvijek svidjeti ono što će im roditelji reći, ali kao što je jedna mama napomenula, nije roditeljski posao omogućiti im da im se sve sviđa.

No, ako ste među onima rijetko sretnima, uspjet ćete izvući ono ponajbolje iz oba svijeta. Poštovanje i povjerenje.

foto: pexel

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.