Odgoj

Male stvari koje uvelike mogu utjecati na život vašeg djeteta

utjecati na život vašeg djeteta

Odgojne metode znatno mogu utjecati na život djeteta


U kakve će ljude izrasti naša djeca u mnogočemu ovisi najviše o odgoju roditelja koji često zaboravljaju da se njihov karakter kao i socijalne te društvene vještine kroje upravo po onomu čemu ih sami poduče. One ključne crte karaktera upravo se stječu kroz svakodnevni život u čemu pak glavnu ulogu imaju sitni potezi kojih najčešće nismo ni svjesni. Stoga, pročitajte ovih sedam savjeta koji su važni za odrastanje vaše djece i koji mogu utjecati na život vašeg djeteta.

  1. Pitajte ih za mišljenje

Saslušajte djecu i pitajte ih mišljenje oko nekih obiteljskih odluka poput:  ‘Što misliš koje bi boje trebali obojati zid’, ‘Hoćemo li posaditi novo cvijeće’ ili ‘Što ćemo kupiti baki za rođendan?’.  Na ovaj način dijete će se osjećati važnim i bitnim faktorom u obitelji koje ima utjecaj na zajedničke odluke, a u konačnici odgajat ćete dijete koje će jednoga dana lakše donositi ključne odluke za svoj život.

  1. Neka sami obavljaju stvari

To u početku mogu biti mali zadaci od pospremanja igračaka, slaganja rublja i kreveta do pripreme laganog doručka. Ako dijete od malih nogu podučite radnim navikama i obvezi da neke zadatke moraju izvršavati kod njih ćete razvijati vještine koje će ih pratiti kroz cijeli život. Osim toga, na taj način jačate i povjerenje u svoju djecu što će ona osjetiti.

  1. Slušajte ih očima, ušima i srcem

Pozorno slušajte dječje snove , potrebe i njihova pitanja kako bi ih čim bolje upoznali. Kada dijete osjeti da ih razumijete u potpunosti oni će se osjećati voljenima i bit će vam privrženiji i povjerljiviji.

  1. Poljubite ih u čelo

Premda neki na prvi spomen smatraju da je intimniji poljubac u obraz, poljubac u čelo jača osjećaj zaštićenosti i brige kod djece. Isti osjećaj koji možete doživjeti sada ukoliko vas poljubi djed ili otac, djeca će osjetiti već u ranijoj dobi pa ga često koristite, posebno kada osjetite da je djetetu potrebna jača zaštita, odnosno, kada krene prvi dan u školu ili vrtić, kada je bolesno i slično.

  1. Objavite da imate vrijeme namjenjeno samo njima

Odvojite vrijeme za djecu i jasno im istaknite da imate vrijeme koje želite posvetiti isključivo njima. Recite im da imate 5, 10, 30 minuta ili sat vremena samo za njih i pitajte ih što žele, kako da ih iskoristite. Premda ovo može zvučati dosta službeno i strogo, u konačnici je efektno, jer su i roditelji i djeca svjesniji da imaju vrijeme jedno za drugo tijekom kojeg će se maksimalno posvetiti međusobnom odnosu, a ne da sa strane kradomice gledaju TV, mobitele…

  1. Dajte im prostora da dišu

Kako djeca budu odrastala nailazit će na sve više poteškoća i problema pa će trebati i više vremena da se nose sa svojim emocijama. Kada dođu takvi dan dajte djeci prostora da budu sami, da o svemu na miru razmisle i prožive te emocijonalne trenutke na svoj način. Naravno da treba djeci dati podršku no najvažnije im je dati dobre upute i staviti se na raspolaganje no ako žele mira, nemojte im upadati u osobni prostor i tražiti da baš sve dijele s vama.

  1. Iz vedra neba im govorite da ih volite

Umjesto da riječi “volim te”, govorite samo u određenim trenucima poput stavljanja na spavanje, pokušajte ih izgovoriti češće, tijekom običnih dnevnih događanja i aktivnosti. Umjesto štednje na ljubavi,  ‘volim te’ izgovorite kada šetate parkom, kupujete kruh u trgovini, vozite se u vrtić ili školu. Naime, kad se riječi ‘volim te’ ne vežu uz određenu situaciju ili postignuće onda se bolje naglase, dijete ih bolje čuje, upije i osjeti.

foto: MFer Photography

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.