Istaknute teme Učenje i rekreacija

Mala djeca osjećaju jaku povezanost s prirodom koja se kroz godine izgubi

s prirodom

Posebnu povezanost s prirodom pokazale su male djevojčice

Nova studija pokazuje zanimljivu činjenicu: koliko su mala djeca jako povezana s prirodom i koliko ta povezanost s godinama, na žalost, blijedi.

Rezultati studije ne čude jer svi znamo koliko je vanjski svijet važan za dječji razvoj i zdravlje. To je mjesto za istraživanje, učenje, kretanje, zadovoljavanje znatiželje, proučavanje, tjelovježbu, skrivanje, odmaranje…

Priroda je mjesto za mentalni odmor, ali ne samo djece, već i odraslih osoba. Međutim, u zadnje vrijeme javlja se zabrinutost vezana uz podatke da djeca sve više vremena provode u zatvorenom. Pogađate, pred razno raznim ekranima.

Stručnjaci pokušavaju doći do odgovora zašto je to tako te postoji li nešto poput biološkog uzroka što bi dalo odgovor.

Studija pokazuje da jedno od dvoje djece osnovnoškolske dobi osjeća snažnu potrebu za boravkom u prirodi, a to je posebno izraženo kod malih djevojčica. No približavanjem tinejdžerskih godina ta potreba polako ali sigurno odumire.

Već neko vrijeme postoji teorija da gradska djeca gube vezu s prirodom, pa su stručnjaci čak počeli koristiti termin “poremećaj nedostatka prirode”. Njime žele pokazati koliko je priroda važna za djetetovo zdravlje u bilo kojoj dobi. Kao i koliko je važno da dijete nauči brinuti za prirodu oko sebe.

Stručnjaci su naglasili kako je vrlo malo učinjeno da bi se otkrilo zašto se djeca i priroda počinju razilaziti u određenoj životnoj fazi. Smatraju kako bi otkrivanje te činjenice imalo bitne posljedice na očuvanje okoliša i klimatske promjene.

Kako bi dovršili ovo istraživanje, stručnjaci su proveli ispitivanje na više od 1000 učenika u dobi od 8 do 14 godina. Anketna pitanja bila su u vezi s njihovim osjećajem povezanosti s prirodom i time što čine kako bi pomogli u brizi za nju.

Rezultat je pokazao da je jedno od dvoje djece u dobi od 8 do 11 godina snažno povezano s prirodom, unatoč tome što živi u gradu.

S druge strane, samo 1 od 5 tinejdžera izvijestio o istoj snažnoj povezanosti s prirodom. Tim istraživača izjavio je kako to znači da roditelji, odrasli i odgajatelji moraju imati na umu interakciju svog djeteta s prirodom te pomoći im da se taj odnos ne prekine.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.