Istaknute teme Za roditelje

Majka ne može odvesti dijete na liječenje jer otac ne želi potpisati papire za putovnicu!

dijete na liječenje

Iako mu možda o tome ovisi život, dijete ne može na liječenje preko granice


Javnost ovih dana potresa pismo pristiglo iz Udruge “Djeca ljubavi” u kojem objašnjavaju specifičnu i vrlo tešku životnu situaciju mame Ane koja teško bolesnog sina ne može odvesti na liječenje u Dansku. Iako je liječenje uredno platila, preko granice ne može jer otac ne želi dati suglasnost za podizanje djetetove putovnice. Navodno se radi o osuđenom obiteljskom nasilniku s još mnogim problemima.

Rade li Institucije posao onako kako bi trebale? Evo što stoji u pismu:

Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime jednog djeteta koji je teško bolestan, a naše hrvatske institucije štite prava i i interese jednog od roditelja koji je ujedno i obiteljski zlostavljač dok istovremeno ugrožavaju zdravlje i život djeteta.

Ana Saratlija majka je dvoje malodobne djece, Filipa i Zoye Lene. Filip boluje od teškog oblika epilepsije te mu je utvrđena invalidnost IV stupnja. Dijete je rezistentno na trojnu terapiju koju mu mogu ponuditi liječnici u Hrvatskoj pa je majka upućena u dansku kliniku za epilepsiju, jedinu takve vrste u Europi.

Filip je nakon što je majka uplatila određeni iznos za početak liječenja u Danskoj dobio termin 26.9.2017 i tu kreću problemi.

Majka, inače profesorica engleskog i geografije, vodi bitku sa Centrom za socijalnu skrb, prvo u Virovitici, a sad i u Šibeniku gdje trenutno živi te bitku s bivšim suprugom koji je pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik i protiv kojeg je ODO u Šibeniku podignulo optužnicu za spolno zlostavljanje i bludne radnje nad malodobnom im djecom.

(O pravomoćnoj presudi nad ocem J. M. na internetu smo pronašli nekoliko tekstova; op. red.)

Suprug je inače korisnik invalidnine u Bosni i Hercegovini na temelju psihičkih oboljenja dok u Hrvatskoj istovremeno radi, tj radio je na ravnateljskim mjestima u osnovnim i srednjim školama u Grubišnom polju.

Gospodin u BiH ide s nalazima iz Hrvatske na liječenje, a sudu dostavlja potvrde od liječnika opće prakse da je psihički zdrav.

Problem u cijeloj priči je što ni otac, a ni Centar za socijalnu skrb ne žele prihvatiti činjenicu da je Filip teško bolestan te da uslijed epileptičkih napadaja, kojih ima 3-8 dnevno, može upasti u komu i umrijeti od SUDEPA te da mu je liječenje u Danskoj od životne važnosti.

Da bi majka otputovala s djetetom potrebna joj je putovnica koju je gospođa dala izraditi ali je ne može podignuti jer otac ne želi potpisati, a CZSS Šibenik isto tako odbija dati suglasnost za podizanje putovnice. Socijalne radnice u CZSS-u Šibenik su prema gospođi iznimno bezobrazne i na činjenicu da dijete može umrijeti ako ne otputuje socijalna radnica majci odgovara, citiram “a bože moj, šta bude bit će” bez imalo ljudskih osjećaja i suosjećanja!

U ime djeteta, majke i u ime cijele naše udruge molimo da nam pomognete u raskrinkavanju samovolje i nadmoćnog odnosa socijalnih radnica prema majkama i djeci žrtvama nasilja u obitelji, te da medijskim pritiskom omogućite da CZSS Šibenik izda suglasnost za podizanje putovnice kako bi Filip dobio šansu za poboljšanje svog zdravstvenog stanja.

Pismo, s naznakom HITNO, potpisale su:

Upravni odbor Udruge „Djeca Ljubavi“.

foto: Jessica Lucia

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.