Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Majčin je mozak dokazano podložniji bolestima od očevog

Mozak majke podložniji je bolestima, a najveću ulogu u svemu igraju, izgleda, hormoni

Znanost nam otkriva puno zanimljivih stvari, a sada je jedna od njih da je mozak prosječne majke podložniji bolestima od prosječnog oca.

Majke i očevi razlikuju se u gotovo svakom pogledu, baš kao što majčinstvo i očinstvo imaju svoje borbe i trijumfe. U samoj srži, žene i muškarci imaju svoje biološke razlike koje mogu imati svoje prednosti i nedostatke.

Ovo istraživanje je važno kako bi se otkrilo kakve se to promjene odvijaju kod majki te kako mogu utjecati na njihovo zdravlje. Također, mogu li one utjecati i na zdravlje kćeri koje će one možda odgajati u budućnosti.

Rezultati pokazuju da su žene u puno većem riziku od razvoja zdravstvenih problema vezanih uz mozak nego muškarci. To je jasno rečeno u studiji koja je posebno rađena za Alzheimerovu bolest, od koje češće obolijevaju upravo majke. Međutim studija kazuje kako je uočen i povećani rizik od mentalnih bolesti i tumora na mozgu.

To se djelomično pokušalo opravdati time da žene žive statistički duže od muškaraca, pa bi njihova vjerojatnost za razvoj Alzheimerove bolesti ili problema sa zdravljem mozga mogla biti veća. Međutim, studije o hormonima pokazuju da to možda nije slučaj. Hormoni puno toga kontroliraju kada je riječ o zdravlju žene i zdravlju mozga.

  • žene imaju dvostruko veću šansu od muškaraca da razviju određene vrste tumora na mozgu
  • žene imaju dvostruko veću šansu da obole od depresije
  • trostruko je veća šansa da žene pate od glavobolja nego muškarci

Kad su znanstvenici pogledali izbliza, shvatili su da postoji jedan važan događaj koji mijenja razinu hormona s kojim se muškarci ne moraju nositi. To je menopauza. Hormoni utječu na svaku kroničnu bolest, a estrogen može igrati veliku ulogu u ovom riziku za žene.

Zato je vrlo važno što bolje upoznati hormone i njihovu ulogu jer to može poslužiti kao dobra prevencija za mamino zdravlje, pravilniju i bržu dijagnozu te naposljetku i liječenje.

Pubertet, trudnoća i predmenopauza ključni su prijelazi kroz koje žena prolazi i koji mogu igrati ulogu u promjeni njenog mozga. Estrogen igra ključnu ulogu u zaštiti mozga od štete, na sličan način kao što testosteron čini za muškarce. Međutim, nakon što pubertet završi za muškarce, razina testosterona uglavnom ostaje ista.

To na žalost ne vrijedi i za žene, pa one kroz život doživljavaju stalne promjene estrogena. Kada menopauza pogodi, razina estrogena drastično pada, a to je navelo stručnjake da vjeruju da zaštitnik moždanih stanica također opada te se javlja mogućnost za razvoj bolesti.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.