Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Majčin glas prije će probuditi dijete od zvuka glasnog alarma

Djeca koja se probude uz zvuk majčinog glasa iz sobe mogu izaći za pola minute, uz alarm im treba 5 min

Zanimljivo istraživanje proveli su znanstvenici u Istraživačkom centru za spavanje u Nacionalnoj bolnici u Colubusu u Ohiu. Ondje su naime proučavali hoće li se 176 djece prije probuditi i istrčati iz sobe ako čuju na zvučnik majčin glas ili ako ih probudi zvuk jakog dimnog alarma.

Tim je proučio 176 djece, svi su bili u dobi od pet do 12 godina, a
pokazano je da je oko tri puta veća vjerojatnost da će se dijete probuditi uz zvuk majčinog glasa nego visoki alarm.

Nadalje, istraživači su također otkrili da su se djeca koja su se probudila uz zvuk majčinog glasa mogla “izvući” iz spavaće sobe u kojoj su spavali u roku od 18 do 28 sekundi, dok im je trebalo otprilike pet minuta da pobjegnu kad ih je probudio alarm.

Ova je studija potvrdila da je glasovni alarm za majku bolji od tradicionalnog alarma visokog tona za buđenje djece i poticanja njihovog bijega.

-Ova studija potvrdila je da je majčin glas učinkovitiji za buđenje djece i poticanje na bijeg u slučaju problema od jakog alarma. Djeca su iznimno otporna na buđenje uz pomoć zvuka, a ovim istraživanjem uspjeli smo pronaći zvuk dimnog alarma koji smanjuje vrijeme potrebno da se mnoga djeca probude i napuste spavaću sobu. – rekao je glavni istraživač dr. Gary Smith.

Tijekom proučavanja, istraživači su također istražili je li uključivanje djetetovog imena utjecalo na njihovu sposobnost da se probude.

Došli su do zaključka da korištenje imena u glasovnim alarmima ne čini značajnu razliku.

foto: Donnie Ray Jones

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.