Novosti i događanja

Lutkarska adaptacija opere Ero s onoga svijeta za najmlađe

Zagrebačko kazalište lutaka predstavlja novu premijeru: operu Ero s onoga svijeta. Naime, nikada nije prerano za upoznavanje djece s opernim remek-djelima, ali klasične opere trajanjem i zamršenošću radnje mogu biti neprohodne za mlade gledatelje te je Zagrebačko kazalište lutaka nakon uspjeha Čarobne frule odlučilo nastaviti s uprizorenjima djeci prilagođenih opernih djela.

Zagrebačko kazalište lutaka već ranije je prilagodilo i operu Čarobna frula

Ero s onoga svijeta najslavnije je djelo hrvatskoga skladatelja Jakova Gotovca i libretista Milana Begovića, aredatelj Krešimir Dolenčić autor je nekoliko inscenacija „Era“ na pozornicama suvremene hrvatske kazališne povijesti, a i predstave koja u kontinuitetu igra već 31 godinu na pozornici zagrebačkog HNK.

Ovaj lutkarski Ero prilagodba je najpoznatijih glazbenih motiva opere iz majstorske radionice skladatelja i dirigenta Mladena Tarbuka koji se oslanjaju na jednostavan predložak šaljive narodne pripovijetke.

Duhovitost sjajnih stihova iz libreta, koji se za ovu inscenaciju i govore, očuvana je u adaptaciji dramaturginje Ane Tonković, a likovnost predstave Patricia Alejandra Marina Aguera, poput glazbe također prati elemente folklora uz to i naglašavajući komičnost upisanu u samu operu.

Glavni lik je Mića koji traži djevojku kojom bi se oženio. Na majčin se savjet prikazuje kao siromah, kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Komični zaplet i vrhunska glazba nadahnuta tradicijama dalmatinskoga zaleđa zasigurno će zaintrigirati čak i najmlađegledatelje. Vjerujemo da će lukarski Ero s onoga svijeta pridobiti mladu opernu publiku, potaknuti svijest o vrijednosti vlastite umjetničke baštine te zabaviti gledatelje svih generacija.

Redatelj je Krešimir Dolenčić, dramaturginja Ana Tonković, oblikovatelj lutaka, scenografije i kostima Patricio Alejandro Aguero, dirigent Milan Tarbuk, koreografkinja Zrinka Bogat-Malus, a oblikovatelj svjetla Dražen Dundović.

Prve izvedbe u slobodnoj prodaji su 3. lipnja u 11 i 18 sati te 4. lipnja u 11 sati.

U predstavi glume Jadran Grubišić, Katarina Perica Kirin, Andrea Baković, Ana Herceg, Sanja Vejnović, Marina Kostelac, Korana Ugrina, Borna Galinović, Jan Kovačić, Mario Mirković, Anđelko Petric, Janko Popović Volarić, Željko Šestić i Tin Rožman.

Foto: Ines Novković

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.