Istaknute teme Za roditelje

Loše navike koje mala djeca mogu razviti

Navike koje najčešće su bezopasne, ali roditeljima ih nije ugodno gledati

Mala djeca divna su bića mnogih mogućnosti, no jedna od njih nije kontrola emocija. Svoju radost, tugu, uzbuđenje i strah izrazit će nama ponekad čudnim radnjama. Te radnje mogu, ako se ne ispravljaju lako dovesti do pojave loših navika. Evo koje su najčešće i kako se nositi s njima:

Udaranje glavom

Ova navika zna se javiti kod beba starih 9 mjeseci te zna potrajati sve do razdoblja dvogodišnjaka, a na pogled nije ni malo ugodna. Dijete najčešće udara glavom jer ne zna kako izbaciti ljutnju i stres. Stručnjaci kažu da neka djeca mogu opetovano udarati glavom o pod takvom žestinom i brzinom da to uspiju napraviti i do 80 puta u jednoj minuti!

Ova navika je roditeljima i zastrašujuća i zabrinjavajuća. Kako ju prekinuti?

Prvo morate utvrditi zašto dijete uopće udara glavom. Ako se “hladi” nakon nekog stresnog događaja, probajte ga kroz dana osloboditi stresa kroz aktivnosti. Dajte mu da puno trči, gradi tornjeve od kockica, pušta zmaja. Sve su to aktivnosti koje otpuštaju energiju i smiruju. Prije spavanja je dobro uvesti ritual laganog ritmičnog plesa koji će i vas i dijete osloboditi svega negativnog nakupljenog kroz dan.

Kopanje nosa

Djeca nos kopaju kada im je dosadno, umorna su ili pod stresom. Kopanje je, vjerovali ili ne, za njih izvrsna tehnika za smirivanje i opuštanje. Kopanje nosa nije štetno, no nije baš ni oku ugodno. Evo kako razbiti tu naviku.

ak odijete kopa kada mu je dosadno, zaposlite ga drugim sitnim aktivnostima. Odaberite nešto kao crtanje, bojanje, modeliranje plastelinom…

Osim toga, možete pokazati djetetu kako da “kopa nos” držeći maramicu na prstu što je ipak više higijenski. Naravno, nemojte preskočiti dio koji kaže kako je poslije svakog kopanja, maramicom ili bez nje, važno oprati ruke.

Tantrumi

Tantrumi su sastavni dio odrastanja. Djeca ih najčešće dožive u trenutku nemoći, , frustracije, ljutnje, gladi ili neugode.

Plakanje, bacanje po podu, valjanje, skvičanje, urlanje, udaranje, samo su neka od obilježja ovog doživljaja.

Ponekad ćete zbog tantruma i vi doživjeti pravi udarac na svoje raspoloženje. Naljutit ćete se, ali to će samo nahraniti tantrum vašeg djeteta te će se željeti još više pobuniti.

Što onda napraviti? Strpljivo čekajte d atantrum završi. Koliko god sve to bilo teško gledati, ako upadnete na pola, samo ćete pojačati djetetovu ljutnju.

Jednom kad sve završi, priznajte njegove osjećaje i ponudite topli zagrljaj., maženje i ljubav.

Dijete će tako uskoro naučiti da ste uvijek uz njega i pružate mu potporu.

Ne plašite se mastrubacije

Djeca često mastrubiraju, ali njihovo ponašanje nema veze sa seksualnim. Kako istražuju svijet, u jednoj fazi života postanu opčinjeni svojim tijelom. Naravno, većini roditelja bit će neugodno ako se dijete u javnsoti dira po genitalijama. Zato, ako dijete to često radi, kako tome stati na kraj?

Mastrubacija kod djece je bezopasna i ne postoj irazlog za brigu. Objasnite djetetu da svoje privatne dijelove može istraživati kada je samo, na primjer u kupaonici. Ti se dijelovi ne diraju pred nikim i ne pokazuju nikome.

Kroz vrijeme, počnite objašnjavati kako je njegovo tijelo samo njegovo te kako ne smije dopustiti drugim ljudima da ga diraju po intimnim dijelovima.

Sisanje palca

Djeca počinju sisati palac s 5 mjeseci i to može trajati sve do 5 godina. Mala djeca sišu palčeve kada su iritirana, kada im je dosadno ili kada se osjećaju nesigurno. Činjenica da je palac lako dostupan stvara ovisnost i nekim mališanima je teško prestati sisati. Sisanje palca je bezopasno i predstavlja prijetnju samo kada utječe na govor i rast zubi.

Ako ste zabrinuti zbog navike vašeg malog djeteta da siše palac pokušajte sljedeće: zaokupite ruke i usta vašeg mališana. Uključite ga u puhanje mjehurića, pjevanje dječjih igara ili ponavljanje zvukova. Uz to mu kupite masu za modeliranje i pohvalite ga kad napravi neki predmet. To dijete neće samo učiniti opuštenim, već i zaposlenim. Budite strpljivi i nemojte ga omalovažavati kada ga opet uhvatite na djelu sisanja palca.

Dijete grize

Većina mališana nema pojma da je ugriz drugima bolan. Iz znatiželje će vam ugristi ruku i čekati da vide vašu reakciju. Bit će oduševljen kad čuje kako vrištite i stalno će ponavljati cijeli proces. Međutim, s vremenom će naučiti da griženje može biti obrambeni mehanizam i koristit će ga protiv vas kada su ljuti.

Da bi spriječili grižnju pronađite djetetu meku i sigurnu plišanu životinju koju će moći gristi. Plišana životinja pomoći će mu ublažiti frustracije.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.