Istaknute teme Odgoj

Lista dobrih roditeljskih vještina – imate li ih?

roditeljskih vještina

Pomoću roditeljskih vještina oblikuju se dječje vrline i moral


Djeca su ovisna o svojim roditeljima, od rođenja do odrasle dobi. Roditelji su ti koji im pružaju sigurnost, utočište, ljubav i disciplinu. stavovi i ponašanje djeteta oblikuju se na riječima kojima ih njihovi roditelji odgajaju. Ako roditelj pokaže djetetu ljubav, samodisciplinu, velikodušnost te želju za komunikacijom, vrlo je vjerojatno da će odgojiti isto takvo dijete.

Ljubav

Ljubav prema djeci roditelji mogu pokazati na puno različitih načina. Prema mišljenju stručnjaka, djeca mogu raspoznati tri različite vrste roditeljske ljubavi: nježnost,  ljubav koju iskazujemo riječima i ona koju pokazujemo djelima. Svako dijete može imati svoju omiljenu vrstu ljubavi.

Jednom kada roditelji otkriju koja je to, mogu postati još sposobniji u njezinom prenošenju djeci. Nekoj djeci potrebno je reći da ih se voli. Druga djeca žude za zagrljajima i poljupcima, dok ih neka djeca uopće ne vole. Ta djeca možda više vole lijepe geste i pohvale. U svakom slučaju, ao reagirate na njihove potrebe onako kako oni žele, to je sjajan način da im pokažete ljubav.

Samodisciplina

Kada roditelji žele modelirati neku lijepu naviku kao što je pranje zubi navečer prije spavanja ili pospremanje igračaka nakon igranja važno je djecu podučiti vještini samodiscipline. To mogu napraviti pokazujući dobar primjer kojeg djeca mogu slijediti. Izvršavajući poslove i dnevne dužnosti koji spadaju u redovitu obiteljsku rutinu, roditelji djeci također nenametljivo pokazuju kako postići samodisciplinu.

Također, određena rutina kao što su vrijeme ručka, večere, vrijeme za igru, kupanje ili čitanje prije spavanja daju djeci osjećaj sigurnosti i stabilnosti na koju se mogu osloniti.

Samodisciplini se djeca mogu naučiti i obavljajući određene dužnosti po kući u skladu sa svojim mogućnostima. Usto, uz te zadatke djeca će se naučiti osjećati vrijednima i korisnima što je želja svakog roditelja.

Komunikacija

Razgovor s djetetom uključuje i pričanje i slušanje, razmjenu osjećaja i ideja. Kada djeca pričaju roditelji bi im trebali pružiti svu svoju pažnju i otarasiti se svih stvari koje ih ometaju. Stručnjaci čak navode da je komunikacija još bolja ako se roditelj spusti na djetetovu razinu te uspostavi kontakt oči u oči.

Tu su i mali komunikacijski trikovi: Na primjer ako roditelj prije nekog zahtjeva kaže i djetetovo ime, već je šansa da će dijete obratiti pažnju na ono što imate za reći.

Ako u razgovoru s djetetom koristite lijepe riječi, nježne izraze i pohvale, to će bitno utjecati na njegovo samopouzdanje jer će dijete odrasti znajući da je vrijedno kao sugovornik.

Velikodušnost

Velikodušnost ćete najbolje demonstrirati darujući svoje vrijeme ili resurse onima koji to trebaju. Samo vlastiti primjer može u ovom slučaju pokazati djeci koliko je tako nešto bitno i vrijedno.

No, osim djela, roditelji mogu pripomoći stvaranju osjećaja velikodušnosti osvješćujući djecu o tome kako postoje ljudi na svijetu koji nemaju sve što požele, čak niti neke osnovne stvari za život. Jedna od roditeljskih vještina je i postići kod djece želju da sami na neki način doprinesu i da požele pomoći drugima te stvarajući im prilike da to učine.

Također, roditelji koji su darežljivi prema svojoj djeci, stvaraju obrazac koji će i iduće generacije slijediti.

foto: Michelle Ress

Komentirajte