Istaknute teme Oprema i uređenje

LEGO proizveo prve kocke od reciklirane plastike

reciklirane plastike

Kocke od reciklirane plastike tek moraju zadovoljiti sve standarde koje nudi poznati orginal

Svjesnost o zagađenju okoliša sve je veća, pa je u porastu i trend potrage za ekološki prihvatljivim igračkama. Djeca su također sve bolje educirana te u školi uče kako i sama mogu doprinijeti smanjenju plastike i reciklirati ju.

Mnogi proizvođači igračaka odlučili su napraviti zaokret prema zelenoj strani, pa tako i danski gigant LEGO. Nedavno su predstavili prve kockice napravljene od reciklirane plastike.

Iako je riječ o uzbudljivoj novosti, ne očekujte da će reciklirane kockice smjesta biti dostupne. Na to treba još malo pričekati.

Naime, sami ovi uzorci recikliranih kockica nastajali su čak tri godine. U LEGU se testirali barem 250 uzoraka reciklirane plastike dok nisu otkrili koji je taj koji odgovara za njihove kockice te koji je dovoljne čvrstoće da udovolji LEGO standardima.

-Lego posjeduje dugu tradiciju te je sada najbitnije naći materijale koji će biti čvrsti, kvalitetni i trajni te koji će udovoljiti našim visoko postavljenim standardima. Naravno, ti se materijali moraju uklopiti u s lego elementima koje smo proizvodili posljednjih 60 godina. Predstavljanjem prototipa željeli smo pokazati koliki smo daleko dogurali u našem procesu – izjavili su iz LEGA.

Najveći problem s kojim se LEGO susreo je upravo pronalazak plastike koja bi bila dovoljno čvrsta jer svi znamo da upravo to i je problem reciklirane plastike – upitna čvrstoća. Drugi, možda nešto manji problem je pronaći način kako tu recikliranu plastiku obojati upečatljivim Lego bojama koje ne smiju odudarati i ponuditi blijede replike.

Lego ima, kao što i sami znate, dugu tradiciju, a postoji od 1932 godine. Prati ga dobra reputacija, a proizvodi su poznati po visokoj kvaliteti i izdržljivosti. Jer, gotovo jr bilo što lakše slomiti nego lego kockicu, zar ne?

To su kocke koje žive generacijama te djeca nerijetko naslijede setove svojih roditelja koji izgledaju kao novi. Uskoro će pak možda zaživjeti i novi trend – onaj u kojem će naša djeca svojoj ostavljati setove od reciklirane plastike.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.