Novosti i događanja

Lego kocke kao oruđe za cjelokupni razvoj djeteta

Potaknute situacijom u zemlji i svijetu, odgojiteljice predškolske djece Ana Momčilović i Nastasja Pejić, počele su promišljati o novim načinima učenja kroz materijale koji su djeci dostupni u njihovim domovima.

Svrha teksta je pomoći roditeljima da kroz trenutne interese vlastitog djeteta, na kreativan i zabavan način potaknu dijete na stvaranje

S obzirom na to da mnoga djeca vrijeme provode u igri Lego kockama, a ponukane prijašnjim iskustvom zabrinutosti roditelja radi toga, odlučile su napisati tekst u kojem su opisane različite mogućnosti korištenja Lego kocaka u svrhu dječjeg učenja i razvoja. Svrha teksta je pomoći roditeljima da kroz trenutne interese vlastitog djeteta, na kreativan i zabavan način potaknu dijete na stvaranje, istraživanje, logičko i kritičko razmišljanje te usvajanje predmatematičkih i predčitalačkih vještina.

Autorice: Ana Momčilović i Nastasja Pejić

Lego kocke spadaju u najomiljenije dječje igračke na svijetu, a svatko tko ih je barem jednom imao u rukama zna i zašto. Ove genijalne šarene kockice podjednako vole i djeca i odrasli. Stoga ne čudi da ponekad djeca prolaze kroz fazu u kojoj se žele igrati samo njima, što kod roditelja često izaziva brigu jer smatraju da bi dijete trebalo imati i druge interese. Dragi roditelji, imamo dobre vijesti za vas.  Kroz manipulaciju i igru Lego kockicama, istovremeno možete pratiti interes djeteta i poticati ga na učenje i razvoj različitih kompetencija.

LEGO ZIP LINE (LEGO SPUŠTALICA)

Preko cijele sobe dnevnog boravka zavežite uže pod visokim nagibom. Postavite pred dijete izazov, na koji način i kako od Lego kockica složiti predmet koji se može spuštati po užetu. Nakon što je početni izazov uspješno riješen, dijete pušta predmet s vrha užeta. Pred dijete su postavljeni sljedeći izazovi rješavanja fizikalnih problema – masa predmeta u odnosu na nagib padine i brzinu puta. Koristite različite vrste špaga, vežite ih pod različitim nagibima, mjerite kutove nagiba te duljinu puta predmeta pomoću štoperice, kako bi dijete usvajalo predmatematičke vještine i matematička znanja snalaženja u vremenu.

Kroz istraživalačku aktivnost slobodnog pada predmeta, obogaćujemo djetetovu spoznaju o fizikalnim izazovima, potičemo dijete na logičko i kritičko razmišljanje, usvajanje uzročno-posljedičnih veza te na planiranje kako realizirati vlastitu ideju.

LEGO MATH BOARD GAME (DRUŠTVENA MATEMATIČKA LEGO IGRA)

Poticati pozitivan stav prema matematici može biti jednostavno, ako zadatku pristupimo kroz igru, na djeci zanimljiv i zabavan način. Nacrtajte svoju društvenu matematičku Lego igru. Na dogovorena polja ucrtajte +2 , -3, +4 i sl. Svaki igrač igru započinje s jednom Lego kockicom koju potom, primjerice kada stane na +2 polje, nadograđuje s 2 Lego kockice po izboru. Ako igrač stane na -2 polje, 2 kockice treba skinuti sa svog lego pijuna. Pobjednik je onaj, čiji je Lego pijun najviši prilikom dolaska na cilj.

Igru mogu igrati i mlađa i starija djeca, s obzirom na to da se može prilagoditi na više razvojnih razina. Primjerice, na polja se mogu ucrtati matematičke operacije zbrajanja i oduzimanja. Osim brojeva se mogu uvesti i boje, tako da se uz kockicu s točkicama, napravi i kockica s bojama te se istovremeno bacaju obje kocke, koje potom zadaju određen broj i boju Lego kockica kojima je potrebno nadograditi svog Lego pijuna.

Slika na kojoj se prikazuje mnogo, parcela, različito, izlog

Opis je automatski generiran

LEGO MARBLE MAZE (LEGO LABIRINT)

Kako potaknuti kod djeteta razvoj koordinacije te fine motorike ruku, koja je usko povezana s razvojem govora?

Osmislite i napravite nacrt Lego labirinta na papiru koji ćete potom, uz pomoć Lego kockica, realizirati na Lego ploči. Kroz osmišljavanje Lego labirinta razvijajte maštu, kreativnost, vizualnu percepciju te logičko razmišljanje prilikom postavljanja zamki, odnosno „slijepih ulica“. Kada ja labirint izgrađen, potrebna vam je jedna pikula i igra može početi. Razmijenite s djetetom izgrađene labirinte te ispitajte svoju sposobnost rješavanja problema, tražeći pravi izlaz do cilja.

Slika na kojoj se prikazuje osoba, žena, mlado, stajanje

Opis je automatski generiran

LEGO SPINNERS

Izgradite vlastiti Lego spinner uz pomoć Lego kocaka. Kroz igračku koja je prvotno namijenjena smanjenju stresa i poboljšanju koncentracije, potaknite dijete da kroz istraživanje međusobnog odnosa brzine vrtnje izgrađenog predmeta i težine istog, obogati svoju spoznaju o fizikalnim zakonitostima.

Slika na kojoj se prikazuje pod, drvena, stol, drveni

Opis je automatski generiran

LEGO ALPHABET (LEGO ABECEDA)

Na koji način zainteresirati dijete za slova? Spajanjem slova i Lego kockica, naravno!

Osjećaj zadovoljstva i uspješnosti motivira djecu da sudjeluju u mnogobrojnim aktivnostima, pa tako i onima koje potiču razvoj rane pismenosti.

Naši najmlađi Legoljupci mogu slagati početno slovo svog imena, slova abecede, a kasnije i riječi koje sadrže već poznata slova.

Slika na kojoj se prikazuje stol, igračka, sjedenje, drveni

Opis je automatski generiran

Još jedna zanimljiva opcija je da svako slovo abecede zamjenjuje zadani spoj Lego kocaka. Neka dijete samo odabere željeni spoj za određeno slovo. Kad je vaša Lego abeceda gotova, od svojih Lego slova možete slagati riječi prema zadanom predlošku.

Osim što potičete razvoj rane pismenosti kod djece te kreativno mišljenje, dajete djetetu osjećaj zadovoljstva jer samostalno kreira način na koji uči, pritom se odlično zabavljajući.

LEGO SYMMETRY

Lego kocke su odličan način kako djetetu predškolske dobi pomoći u svladavanju i prepoznavanju simetrije, koja je sveprisutna pojava u prirodi i svemu što nas okružuje.  

Podlogu podijelite na dva jednaka dijela. Dijete istovremeno koordiniranim pokretima ruku slaže kocke jednakih boja, oblika i veličina na obje strane.

Ovom aktivnosti dijete vježba koncentraciju, kontrolu pokreta, koordinaciju oka i ruke te prostornu orijentaciju. Prepoznaje i razumije prostorne odnose u smislu određivanja što je lijevo, desno, gore, dolje, ispred, iznad i sl.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.