Novosti i događanja

Kvaliteta dječje odjeće najveću ulogu igra zimi

Kvaliteta dječje odjeće bitna je jedino zimi, jer tada treba poslužiti za čuvanje topline i suhoće te izbjegavanje upala

Zima je jedino godišnje doba za koje morate ozbiljno pripremiti kvalitetnu odjeću za svoje mališane kako bi unatoč niskim temperaturama, kiši, snijegu i vjetru zadržali toplinu i ostali suhi. Osim toga da odjeća mora djetetu osigurati toplinu i sigurnost jest omogućiti im i nesmetano kretanja kako bi se mogli igrati. Donosimo nekoliko osnovnih savjeta za oblačenje vaših mališan:

Slojevito ih obucite

Djecu prije svega zimi oblačite slojevito. Klonite se glomaznih vesta u kojima će djetetu biti jako vruće i koje će ga ometati u kretanju. Odlučite se za pamučne majice u kojima će se dijete dobro osjećati jer je njihova koža još uvijek osjetljiva. Pobrinite se da čarape ne budu predebele i da zimske čizme ne budu neudobne.

Skafander

Jedna od najvažnijih stvari kod skafandera je da je napravljen od kvalitetnog najlonskog sloja izvana te toplog sloja iznutra. Zatvarač bi također trebao biti barem do koljena i gležnja što će skidanje i oblačenje učiniti jednostavnijim, pogotovo kada je vrijeme za promjenu pelena, odlaska na tutu ili pauzu na toplom. Pazite i da skafander ima mogućnost da se stegne oko gležnjeva i zapešća (čičak trake ili elastične završetke) kako bi spriječili ulazak hladnoće (ili snijega) za vrijeme igre.

Jakna

Nisu sve jakne za sve prilike, tako nećete kupiti istu jaknu za odlazak u vrtić ili za odlazak na trening. Opet će vam trebati nešto potpuno drugačije ako kupujete jaknu za igranje u snijegu ili duge šetnje i igru u parku. Izuzetno je važno voditi računa je li jakna vodonepropusna ili vodootporna. Ako je jakna vodonepropusna ili vodootporna, sitne kapljice neće djetetu uopće naškoditi pa su najbolje za sve dječje uzraste. Vodonepropusna jakna nije prozračna, pa nije tako dobra ako će vaše dijete u njoj dugo trčati i znojiti se. Dobro pazite kako se kopča jakna koju djetetu namjeravate kupiti. Djeca se moraju moći zakopčati sama, a to je posebno važno ako dijete ide u vrtić gdje se moraju oblačiti sama. Birajte i prozračne jakne koje savršeno provode toplinu. Ako je jakna prozračna, to znači da donje rublje neće biti vlažno i da se dijete neće prehladiti ako je duže aktivno.

Cipele

Kao i kada birate jaknu, pazite na to da cipele budu prilagođene vremenskim uvjetima. Birajte one s debljim đonom i s đonom koji se ne kliže, vodonepropusne i tople. Trebali bi imati nekoliko parova – za suho i hladno vrijeme, kišno ili mokro vrijeme i za snijeg. U svakom slučaju, cipele za zimu moraju biti tople jer je hladna i zemlja pa će se u običnim cipelama dijete brzo pothladiti.

Rukavice

Ako ste ikad pokušali staviti rukavice na malo dijete ruku, tako da je svaki prst je na pravom mjestu, onda znate da je riječ o pothvatu koji iziskuje strpljivost i mnogo vremena. Stoga birajte rukavice u kojima su svi prsti osim palca na okupu, a pazite da imaju također mogućnost stezanja, bilo preko čička bilo da imaju elastičan završetak. Kao i kod skafandera, rukavice trebaju imati toplu unutarnju podstavu i vremensku otporan oklop za snijeg i hladnoću. Kada idete na snijeg, bilo bi dobro da rukavice i skafander budu od istog komada i da imaju mogućnost da se pričvrste jedni za druge. Ako nemate tu mogućnost, djetetu prvo obucite rukavice, a potom skafander pa neće ostati nepokrivenog dijela ruku.

Kapa

Velik postotak tjelesne topline gubi se kroz glavu, tako da je kapa bitna stavke u zimskom oblačenju. Ako idete na snijeg, bez obzira imate li kapu u sklopu skafandera, stavite posebnu, pamučnu ili vunenu kapu koja će glavu bolje čuvati od hladnoće i vjetra. Pazite da kapa prekrije uši te da se da zavezati ispod brade.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.