Istaknute teme Učenje i rekreacija

Kutak za učenje – edukativni EU portal za djecu od 5 do 15 godina

Kako bi djeca za vrijeme pandemije koronavirusa imala putem interneta pristup kvalitetnom edukativnom sadržaju, Europska unija razvila je internetsku multimedijalnu platformu Kutak za učenje (https://europa.eu/learning-corner/home_hr).  

Sadržaj na platformi”Kutak za učenje” podijeljen je u četiri dobne skupine: do 9 godina, za školarce od 9 do 12 godina, za više razrede osnovne škole od 12 do 15 godina

Ovaj je edukativni portal u protekloj godini posjetilo više od 1.7 milijuna korisnika diljem EU-a, a za njegovu je dobru prihvaćenost među učenicima, roditeljima i nastavnicima zaslužan jednostavan i zabavan, multimedijalni i interaktivni sadržaj prilagođen digitalnoj generaciji djece i mladih koji Europsku uniju i važne teme približava različitim školskim uzrastima te ga za edukaciju djece mogu koristiti i nastavnici i roditelji. Također pomaže mladima da se lakše snađu u multikulturalnom i višejezičnom okruženju EU-a, ali i steknu iskustva i vještine ključne za odrastanje izvan školskog kurikuluma. 

Širok raspon tema

Kutak za učenje sadrži niz sadržaja iz različitih područja od posebnog značaja za Europsku uniju podijeljenih u 12 tema kao što su građanska prava i digitalne vještine, geografija i kultura Europske unije, gospodarstvo, okoliš i klimatske promjene, hrana, poljoprivreda i ribarstvo te povijest Unije i njezinih institucija. Materijale namijenjene djeci od 5 do 18 godina te njihovim roditeljima i nastavnicima može se pretraživati po temi, dobnoj skupini i vrsti, a dostupni su na 24 službena jezika Unije.

Atraktivan format za učenje

Materijali na portalu prilagođeni su digitalnim urođenicima, generaciji mladih koji su odrasli uz sveopću prisutnost interneta i računalne tehnologije te mu mogu pristupati s mobitela, tableta ili stolnog računala. Način na koji nove generacije obrađuju i pamte informacije znatno se razlikuje od prijašnjih generacija, stoga je platforma razvijena kako bi ponudila interaktivan i multimedijski sadržaj prilagođen potrebama mladih u internetskom okruženju. Zabavne i živopisne te društvene igre, kvizovi i video sadržaj samo su dio raznovrsnih interaktivnih materijala dostupnih na platformi, a osim njih može se naći niz stripova, slikovnica i lenta vremena, brošura, prezentacija i interaktivnih knjiga koje mladima na atraktivan način približavaju značajne teme.

Sadržaj prilagođen uzrastu

Sadržaj na platformi podijeljen je u četiri dobne skupine, za one najmlađe do 9 godina, za školarce od 9 do 12 godina, za više razrede osnovne škole od 12 do 15 godina te za srednjoškolce i one starije od 15 godina. Materijali prema pedagoškim principima odgovaraju dobnim skupinama, pa najmlađi uče kroz igru i ilustracije, dok su starijima od 15 na raspolaganju resursi za razvoj digitalnih vještina i učenje osnova programiranja, ali i materijali koji im mogu pomoći u pripremi za prvo samostalno putovanje Europom.

Resursi za nastavnike i roditelje

Kutak za učenje sadrži i korisne nastavne materijale koje nastavnici mogu upotrebljavati u učionici ili izvan nje te u provedbi škole na daljinu kako bi razgovarali s učenicima o Europi, nudeći im kroz alternativne metode i alate drugačije iskustvo učenja. Svi su materijali osim u online verziji dostupni i u verziji za ispis te se izravno mogu preuzeti s platforme. Roditelji mogu djecu uputiti na Kutak za učenje kao vid izvannastavnog učenja te stjecanja vještina i iskustava izvan školske klupe.

Foto: Kutak za učenje

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.