Istaknute teme Trudnoća

Kućanski poslovi koje trudnice trebaju izbjegavati

kućanski poslovi

Neki kućanski poslovi u trudnoći mogu predstavljati opasnost

Kućanski poslovi znaju biti mrski i kada niste u drugom stanju, a kako vam trbuh postaje sve veći i veći, sigurno vas sve manje oduševljava usisavanje ili pranje prozora.

Pogledajte koji se to kućanski poslovi trebaju izbjegavati u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, kako bi se zaštitilo zdravlje mame i bebe.

Čišćenje općenito

Gotovo svako sredstvo za čišćenje na tržištu prepuno je kemikalija i toksina. Dođu li oni u dodir s vašom kožom, mogu izazvati alergiju ili neku još štetniju reakciju.

Koža nekih žena zna biti još osjetljivija za vrijeme trudnoće, pa mogu primijetiti reakcija i na neke manje štetne proizvode koje su normalno koristile prije trudnoće.

Čak i ako kupujete ekološke, “zelene” proizvode, uvjerite se da imaju certifikat jer se na tržištu zna naći svašta.

Jedan od glavnih razloga zašto se ženama ne preporučuje čistiti u vrijeme trudnoće je taj što to obično uključuje puno saginjanja. Trudnoća može uzrokovati omekšavanje ligamenata i zglobova što uobičajene i svakodnevne kućanske poslove može učiniti bolnima za obavljanje.

Čišćenje mačjeg pijeska

Divno je maziti se s ljubimcem, no svakako izbjegavajte čišćenje mačjeg pijeska za vrijeme trudnoće. Mačke koje su slobodne često naganjaju glodavce ili ptice, a njihove avanture završavaju donošenjem raznih vrsta parazita od kojih je najčešća toksoplazma gondii. Njoj je najviše izložena osoba koja čisti mačji izmet a može dovesti do infekcija štetnih za trudnoću.

Ako nemate nikoga tko bi ovu dužnost preuzeo na sebe, zaštitite se rukavicama i zaštitnom maskom za usta dok čistite mačji pijesak.

Čišćenje kupaonice

Kada govorimo o kućanskim poslovima koje treba izbjegavati u trudnoći, onda je dosta logično da su jedni od njih i čišćenje kupaonice. Svi znamo koliko sredstva za to mogu biti agresivna, a pare iz raznoraznih sredstava za dezinfekciju mogu biti i štetne za dijete.

Jedna od alternativa je koristiti domaće pripravke za čišćenje koji ne sadrže štetne sastojke. ako pak uspijete posao “uvaliti” nekom drugom ukućaninu, pobrinite se da prostorija bude dobro prozračena nakon čišćenja kemikalijama prije nego uđete u nju.

Rublje

Stručnjaci kažu, a zašto im to osporavati, da se trudnice ne bi trebale zamarati pranjem rublja. Naime, niti deterdženti za pranje rublja nisu sigurni za njihovu osjetljivu kožu i noseve, a savijanje prilikom vađenja rublja i z perilice i podizanje teške košare, svakako nisu poslovi za trudnu ženu.

Savijanje može dovesti do upale bedrenog mišića, pada zbog gubitka ravnoteže, a stručnjaci tvrde da neke radnje vezane uz pranje rublja mogu dovesti do povećanja krvnog tlaka ili simptoma preranog porođaja!

Premještanje i pomicanje teških predmeta

Mislili ste iskoristiti porodiljni dopust da malo premjestite stvari po kući ili za uređenje dječje sobe? Možda ste se preselili ili sređujete apartman na moru? Zaboravite na dizanje ili čak guranje teških predmeta jer to može biti vrlo opasno. Kao prvo, nepotrebno se naprežete u području leđa što može dovesti do boli i neugode ili čak akutne boli. Kao drugo, naprezanje i veliki napor sigurno nisu dobri niti za vašu bebu.

Vješanje zavjesa, čišćenje lustera

Ovaj posao rizičan je sam po sebi s obzirom na balansiranje na visokim ljestvama, a trudnice bi ga svakako trebale izbjegavati. Dakle, zaboravite na penjanje i istezanje jer posljedice pada mogu biti kobne. Ako i nemate nekoga kome biste proslijedili ovaj posao, svakako ga izbjegavajte u vrijeme trudnoće.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.