Edukacija i savjeti Istaknute teme Moda i oprema

Krevet na podu po Montessori metodi – koliko je pogodan za djecu?

krevet na podu

Krevet na podu zahtijeva i dobro osiguranu dječju sobu


Montessori metoda poznata je po tome što kod djece potiče visoku razinu samostalnosti. Kod kuće se to postiže na način da se djeci sve nalazi na dohvat ruke kako bi što više toga mogla sama obaviti.

No, usredotočimo se na Montessori spavaonicu. Najveća razlika između nje i obične spavaonice je svakako krevet. Dijete ne spava u kolijevci niti kinderbetu, već se dječji krevet nalazi na podu.

Podni krevet može također imati okvir (ili ne mora), no cijela poanta je da se madrac nalazi direktno na podu. Razlog tome je podržavanje osnovnih Montessori principa: Dijete ima slobodu kretanja, može se neovisno roditeljima ustajati i izaći iz svoje (dobro osigurane) sobe. Kolijevka s druge strane ograničava slobodu kretanja i samim time “guši” djetetovu neovisnost i samostalnost.

Roditelji koji isprobavaju Montessori metodu uglavnom svoje tek rođene bebe drže kratko u kinderbetu ili kolijevci, no negdje već u dobi od dva mjeseca preporučuje se korištenje kreveta na podu.

Treba pripremiti teren za krevet na podu

Mnoge koji nisu upoznati s Montessori principima ovo zna začuditi je jer su odgojeni i naučeni da djecu drže u ograđenim krevetićima do dobi od četiri ili više godina, kada kreće često stresno privikavanje na “veliki” krevet. Također, postavlja se i pitanje sigurnosti. dijete može pasti na pod, a čim prohoda, kolika je vjerojatnost da će i ostati u krevetu?

Naravno, prije nego se odlučite staviti dijete u krevet na podu, vrlo je važno da dječju sobu “očistite” od potencijalnih opasnosti te da osigurate i onaj dio kuće po kojem se dijete može kretati kada ustane iz kreveta.

To ćete najlakše i najdjelotvornije napraviti ako se spustite na djetetov fizički nivo (na koljena) i proučite te uklonite sve potencijalne opasnosti koje vrebaju vaše najmlađe.

Nakon toga slijedi i ovo pitanje: Jesu li podni kreveti pogodni za svu djecu?

Može li se svako dijete naviknuti na krevet na podu?

Nitko ne može odgovoriti unaprijed na pitanje hoće li Montessori krevet odgovarati vašem djetetu i hoće li se prilagoditi na njega. Neka djeca priviknu se bez problema i uopće nemaju potrebu ustajati i time svojim roditeljima priuštiti napadaje panike.  Drugi pak otkriju da im djeca provode pola noći budna i da ustaju iz kreveta svakih pet minuta te skakuću po sobi dok ih ne izda snaga.

Također, na uspjeh korištenja podnog kreveta utječu i djetetove navike spavanja i njegova spavačka povijest. Naime, ako se dijete često budi po noći, bori sa snom, teško zaspi, prilagodba na krevet bit će teža. Jednako tako na nju utječe i djetetov temperament. Prilagodba je znatno teža za upornu, živahnu i energičnu djecu kojoj svaka sitnica odvuče pažnju.

Dijete koje pak ima uredne navike spavanja, ustaljen raspored hranjenja ili koje od ranih mjeseci može prespavati cijelu noć te je inače raspoloženo za suradnju, opušteno i mirnije naravni, vrlo će se brzo prilagoditi podnom krevetu. Takva djeca lakše podnesu činjenicu da njihov krevet nema fizičkih granica koje bi ih tamo zadržale te su voljnija leći u krevet i ostati u njemu kada sjete pospanost.

Treba imati na umu da su bebe i mala djeca konkretni mislioci koji još ne razumiju apstraktne pojmove. Tako su apstraktne granice podnog kreveta vrlo teške za shvaćanje, za razliku od onih fizičkih koje su vidljive i opipljive.

Opet, neka djeca vrlo rano shvate pojam apstraktnih granica te ih nauče poštovati i ostati u krevetu, dok druge ne mogu što se ponajviše temelji na njihovom temperamentu i razvoju.

Evo što vezano uz krevet savjetuju stručnjaci:

Ako krevet odgovara djetetu i svima u kući  – izvrsno. Nastavite ga dalje koristiti. No, ako dijete stalno izlazi i z kreveta i spavanje na podu ozbiljno remeti njegov san, ovo su opcije koje se nude.

  1. Prebacite se na klasičan dječji krevetić još neko vrijeme. Ako je dijete mlađe od dvije godine i podni krevet mu nikako ne odgovara, pokušajte sačekati do druge ili treće godine pa možete pokušati opet.
  2. Držite se i dalje podnog kreveta i budite strpljivi. Neki roditelji su jednostavno toliko predani Montessori metodi da ne žele koristiti klasične kolijevke i krevetiće. Njima jedino preostaje da se oboružaju strpljenjem i shvate da treniranje spavalačkih navika kod njihove djece može trajati dulje i biti teže. spavanje se može popraviti, no za to će trebati vremena.

foto: Joe Goldberg

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.