Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kratkovidnost kod djece u porastu, evo i zašto

kratkovidnost

Kratkovidnost kod školske djece u značajnom je porastu

Istraživanja pokazuju da je sve više djece kratkovidno. Štoviše, taj broj se znatno povećao u zadnjih godinu i pol dana. Stručnjaci za to krive pandemiju.

Djeca su svoje živote uglavnom preselila na ekran. Tamo su našla zabavu, ispušni ventil, ali i edukaciju jer mnogima su i školski sat prolazili upravo ondje. Zato, ovog puta nitko ne upire prstom u roditelje.

Životni stil nam se svima promijenio, a posljedica toga je i porast dječje kratkovidnosti. U ovoj studiji sudjelovalo je oko 2000 djece u dobi od 6 do 8 godina, a proučavala s kvaliteta njihova vida. Koliko dobro vide neki predmet izbliza te postaje li im on mutan kada se udalji.

Prvih 100 djece sudjelovalo je u istraživanju o kratkovidnosti prije nego je pandemija i započela te je otkriveno da njih oko 11 posto ima problema s vidom. Drugi ispitanici testovima su podvrgnuti nakon prve godine pandemije i otkriveno je da gotovo 27 posto djece ima problema s kratkovidnošću.

Stručnjacima brojka dovoljno velika za alarm. Naglasili su kada pomislimo na posljedice koje je korona virus ostavio za sobom, nećemo pomisliti na nešto kao što je kratkovidnost, ali to je svakako jedna od njih.

I, dakako logična, jer kao što smo već napomenuli, životni stilovi su se promijenili, a vrijeme boravka djece pred ekranom prema nekim istraživanjima produljio se za 2.8 puta. Paralelno s tim, smanjio se boravak djece vani i u prirodi.

No, sve to ne znači da će vaše dijete nužno postati kratkovidno, samo zato jer je više igralo igrice i gledalo filmove. Ipak, trebali biste pripaziti ako se pojave neki rani znakovi problema s vidom – zamućen vid, dijete knjigu drži preblizu očima, stiskanje očiju kako bi bolje vidjelo, učestale glavobolje,

Tada je najbolje posjetiti oftalmologa i rješavati problem u samom začetku.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.