Istaknute teme Za roditelje

Korona-Božić: na punktovima za prodaju borova očekujte – nestašicu

prodaju borova

Prodaju borova moglo bi otežati i smanjenje uzgoja koji je mnogima neisplativ

Korona ne jenjava nigdje u svijetu, pa će se ove godine, kao i prethodne, odraziti i na Božiću. Ako ste jedni od onih koji uživaju u mirisu pravih borovih iglica, a nemate plastičn ili živi bor u tegli, ove bi godine to možda mogli promijeniti.

Jer, najavljuju nestašicu božićnih drvca. Na punktovima po gradu koji su do sada imali bogatu ponudu moglo bi se dogoditi da naiđete na – prazninu.

Mnoge obitelji kreću rano s pripremama za ovaj mnogima omiljeni Blagdan. Dekoracija stavljaju već početkom prosinca, a poklone kupuju kad god nalete na neko sniženje. No, pravo božićno drvce je nešto što se sigurno ne može nabaviti mjesec dana unaprijed.

Štoviše, oni koji su zadržali običaj da ga okite na sam Badnjak, po njega idu, rekli bismo, “u zadnji čas”.

Nabava i transport drvaca ove godine je problem u cijelom svijetu i postoji mogućnost da na mnoge lokacije neće doći dovoljan broj ili da uopće neće doći.

Nekima će to biti, kako kažu, “dodatni blagdanski stres”, dok će se drugi jednostavno okrenuti praktičnijem rješenju. Kupnji umjetnog božićnog drvca.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li im zbog toga cijene otići u nebo ili će ipak ostati na razini prošlogodišnjih.

Nestašice borova do sada nismo bili svjesni, no ona se u stvari povećava iz godine u godinu, a ove će možda biti na vrhuncu. Naime, osim korone i otežane nabave, uzgajivači sve rjeđe sade nova drvca i njihov broj se jednostavno smanjuje.

Kažu, taj je posao sve manje isplativ ,a nitk ose ne pita koliko sredstava ulažu godinama, da bi na kraju drvce prodali po sniženoj cijeni samo da ga se riješe i zarade bilo što na njemu. Posao jednostavno više nije isplativ.

Zato, ove godine, smanjite očekivanja kada je o božićnim drvcima, a očito i o mnogim drugim stvarima riječ.

foto: Freepik

1 komentar

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.