Istaknute teme Za roditelje

Koliko točno slobodnog vremena treba mamama da bi bile sretne?

slobodnog vremena

Nikad nemate dovoljno slobodnog vremena? Važno je da ga nemate – previše

Riječi kao što su “slobodno vrijeme” ne vežu se često uz majčinstvo. Ali zato često čujemo kako je to cjelodnevni posao, kako mama uvijek nekog stavlja ispred sebe i kako uvijek ima još nešto za obaviti.

No, jednom studijom je ipak provedeno istraživanje kako bi se došlo do zanimljivih rezultata. A to je, koliko mamama treba slobodnog vremena da bi se osjećale sretno i zadovoljno.

Postoji li nešto što se može nazvati točno određenom količinom vremena potrebnog za sreću i kako je to uopće mjerljivo? Znanost je pokazala da postoji i da je moguće izmjeriti ga.

Čarobna brojka iznosi 2 sata! Da, toliko je slobode potrebno za sreću. Iako je potvrđeno da se čovjek općenito osjeća bolje što ima više slobodnog vremena, istraživanja su dokazala da čak i takvog vremena može biti previše i onda se sreća gubi.

Dakle, kao i u svemu, ključ je u ravnoteži.

Mnoge će mame reći kako je apsolutno nemoguće pronaći dva sata u danu tijekom kojih će se posvetiti sebi. No, preko dana se ipak nekako da ukrasti to vrijeme, pogotovo ako mame ne odluče baciti se na čišćenje u trenutku kada djeca navečer zaspu. Nekada je jednostavno važno da same sebi budu prioritet.

Vjerovali ili ne, u istraživanju su sudjelovale i mame koje su imale previše slobodnog vremena za sebe, čak i do pet sati. I, da iznenađenje bude veće, pokazalo se da nisu bile previše sretne i da nisu znale što sa sobom.

Naime, pokazalo se da koliko god mame preziru neke svoje dužnosti kao što je na primjer obavljanje kućanskih poslova, one su dobre za njih jer im stimuliraju mozak i daju im određenu svrhu tijekom dana.

Mame koje ne obavljaju te dužnosti, na kraju su se počele žaliti čak i na depresiju.

Možda vam sve to zvuči malo čudno, ali to je ipak potvrdila znanost.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.