Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Koliko dana je potrebno da se pokaka legić?

Jednom kada se djeca zagriju za Lego kockice počet ćete ih nalaziti posvuda, i vrlo je vjerojatno da će ih dijete u jednom trenutku i progutati. Naravno da to neće biti slučaj s velikim kockama i figurama već s malim dijelovima kao što su glave malih čovječuljaka.

Kako bi saznali koliko je potrebno dana da se pokaka legić, šest odraslih osoba progutalo je igračke

No naravno da nisu legići jedino što djeca gutaju. Među najčešćim predmetima su kovanice, no najčešće problem nestane kroz nekoliko dana, a eventualne nuspojave su povraćanje ili otežana stolica.

U ovom istraživanju znanstvenici su zbog sve češćih slučajeva gutanja legića proveli zanimljivo istraživanje kako bi saznali koliko je potrebno da djeca pokakaju progutan predmet – u ovom slučaju glavu figure legića.

Povod istraživanju bila je statistika iz Velike Britanije gdje je jedne godine zabilježeno više od 128 tisuća gutanja stranih tijela, najčešće gutanja novčića. Upravo njima posvećeno je i mnogo drugih istraživanja, dok je malo teksta posvećeno drugom najčešće gutanom predmetu – dijelovima igračaka.

Prema istraživanju o progutanim novčićima, nakon gutanja najčešće su pronalaženi u periodu od 3 do pet dana u dječjoj kakici. Autori su se pitali mogu li manji dijelovi igračaka brže proći kroz dječji probani sustav.

Kako bi došli do rezultata, istraživači su angažirali šest odraslih osoba koji su u isto vrijeme progutali glavu legića. Strani predmet izabran je jer je riječ o standardnoj igrački koju nalazimo u većini domaćinstava.

Rezultati

Prosječno vrijeme da se legićeva glava pronađe u stolici iznosila je 1,71 dan, bez ikakvih komplikacija. Pet od šest osoba uspjelo je pronaći legićevu glavu u stolici i to većinom kod drugog odlaska na toalet. Šesta osoba nije pronašla legić u stolici niti dva tjedna kasnije što je znak da je i u tom slučaju sve prošlo bez teškoća.

U ovom je novom istraživanju utvrđeno da je unaprijed definirani igrački predmet prošao kroz odrasle osobe u prosjeku za 1–3 dana bez ikakvih komplikacija. Moguće je da se vrijeme prolaska crijeva kod djece u osnovi razlikuje od odraslih, ali malo je dokaza koji to potvrđuju i, ako ništa drugo, vjerojatno bi predmeti brže prolazili u nezrelijem crijevu.

Ovo će biti od koristi zabrinuti roditelji koji se mogu zabrinuti da bi tranzitno vrijeme moglo biti produženo i potencijalno bolno za njihovu djecu.

Znanstvenici smatraju da, ako ne postoji neki poseban razlog, sve što može proći u jednjak, može u konačnici i izaći kroz analni otvor.
 
foto: Eirik Solheim

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.