Istaknute teme Prehrana

Količina ribe koju djeca jedu utječe na njihov san, pravopis, čitanje – kaže struka

ribe

Unatoč nabrojanim koristima, djeca uglavnom zaziru od ribe i morskih plodova

Kada se djeci negdje u gostima ponudi obrok ili recept koji je mama isprobala a koji je jako dobar, teško da će i jedno od to dvoje sadržavati plodove mora ili rijeke.

Ako želimo na brzinu “namiriti” djecu ili im na nepoznatom terenu ponuditi nešto što će sigurno pojesti, to su obično pohana piletina, prženi krumpirići, pa čak i pizza.

Ribi gotovo nikada nema mjesta na tom meniju što je žalosno s obzirom na njezine nutritivne vrijednosti i zdravstvene dobrobiti.

Mnogi se roditelji bore da natjeraju svoju djecu da jedu ribu ili druge vrste plodova mora. Došlo je do točke kada se više gotovo i ne nudi u obitelji, budući da su mnogi odrasli ovu korisnu namirnicu stvaili na rubni dio svoje prehrane.

Jedno je izvješće pokazalo da 90% životinjskih bjelančevina koje djeca obično jedu dolazi iz izvora koji nisu riba.

Riba je skupa?

No, djeca nisu jedina koja bojkotiraju ribu. To čine i odrasli pa istraživanja pokazuju da tri od četiri osobe ne jedn zadovoljavajuću količinu morskih plodova i ribe. Iste te tri osobe pojedu zadovoljavajuću, ako ne i preveliku količinu mesa peradi, jaja te drugih vrsta mesa.

Znači, ako odrasla osoba nema naviku jesti ribu, teško da će njegovo dijete imati istu na jelovniku.

Mnogo je razloga zašto ljudi nemaju naviku jesti ribu, a kao jedan od glavnih navode skupoću. Kada se pogleda kolika je cijena ribe za osobu da bi se ta osoba najela, kažu mnogi, ne isplati se. Pun je jeftinije kupiti cijel opile od kojeg se zasiti cijela obitelj.

Još jedan razlog za izbjegavanje ribe je njezin nespecifičan okus, ne nužno niti dobar niti loš. Jednostavno okus na koji nismo navikli.

Neki roditelji kao razlog izbjegavanja navode i živu koja se nalazi u ribi, no stručnjaci to odbacuju kao logično opravdanje. Količina ribe koju djeca konzumiraju ima zanemarujuću količinu žive.

ribe

Zašto djecu ne privlači morska hrana?

Ribe i školjke opskrbljuju proteinima, vitaminima B-6, B-12 i D, te omega-3 masnim kiselinama. Ovi vitamini i hranjive tvari potiču zdrav rast i razvoj tijekom djetinjstva i mogu pomoći smanjiti rizik od kroničnih bolesti kasnije u životu.

 • znanstvenici kažu da prehrana bogata ribom može povećati dječji mozak! Mozak se naime sastoji od 60 posto masti, a omega -3 masne kiseline koje se nalaze u ribi među najvažnijim su molekulama koje određuju sposobnost mozga da radi
 • neke studije pokazuju da djeca koja češće jedu ribu imaju bolje rezultate u školi, zbog gore spomenutih razloga. Prema nekim studijima, upravo takvoj djeci ljepši je rukopis, a i bolje čitaju
 • istraživanja pokazuju da djeca koja jedu ribu imaju bolji san i IQ u prosjeku za 4,8 bodova viši od svojih vršnjaka koji ne jedu ribu
 • konzumacija morskih plodova potpomaže zdravom razvoju očiju
 • riba pomaže u izgradnji jakih mišića i kostiju
 • studije pokazuju da konzumacije ribe smanjuje tjeskobu i agresiju, a poboljšava fokus

Kako da djeca jedu više ribe?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, djeca bi od druge godine života trebala jesti 1 do 2 porcije ribe tjedno. No, djeci se to čini puno jer najčešće ne vole miris, okus, pa čak niti teksturu ribe.

Učinite hranu zabavnom. Stručnjaci predlažu različite načine posluživanja plodova mora u kojima bi djeca mogla uživati:

 • napravite namaz od tune koji ćete ponuditi na sendviču ili tostu
 • izaberite i ponudite ribu manje intenzivnog mirisa i okusa
 • isprobajte burgere od lososa umjesto burgere od junetine
 • isprobajte različite načine pripreme, riba na pari, kuhana, pečena, grillana…
 • dodajte kuhanu tunu ili lososa u djeci trenutno omiljenu hranu da se priviknu na novi okus
 • budite maštoviti u serviranju i nudite manje porcije, djeca će glasnije protestirati ako na tanjuru vide ogromnu, samo “bačenu” ribu
 • napravite quesadille i tortille od ribe i morskih plodova umjesto piletine ili junetine

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.