Odgoj

Koji ste od ova dva tipa roditelja?

dva tipa roditelja

Navodno postoje dva tipa roditelja – helikopter i slobodoumni


Pručavajući tekstove, studije i novitete o roditeljima i roditeljstvu, naišla sam na jednu zanimljivu podjelu roditelja na dva tipa, za koje nikada nisam čula, a vjerujem ni vi. Naime, prema toj podjeli svi se dijelimo na “Helikopter roditelje” i “Slobodoumne roditelje”. Što je što i tko je tko?

1. Helikopter roditelji

Ako vam ime već nije dovoljno reklo, helikopter roditelj je onaj koji neprestano leti iznad svojeg djeteta i nadgleda svaki, pa i najmanji aspekt djetetova života te ništa ne prepušta slučaju. Ako se slučajno ukaže potreba, ovaj tip roditelja spreman je na hitno slijetanje  i pomaganje svom djetetu. Kada kažemo nevolja, ne mislimo na istinsku opasnost, već na trenutke kada je dijete uzrujano, ispala mu je duda, treba nekoga za igru jer se ne zna zabaviti samo, pa plače…

Helikopter roditelji su roditelji s jako, jako dugačkom pupčanom vrpcom kojom su još uvijek vezani uz dijete i u stvari na neki način cijelo vrijeme iznad svojih potomaka rade zaštitnu sjenu da ih nešto u životu ne bi potreslo.

Kako se sve manifestira ovo roditeljstvo?

Helikopter roditelji žele da njihova djeca idu u određene jaslice i vrtić jer su tamo tete najbolje, pa čak i u određenu grupu, kako bi dobili onu „super tetu koju svi hvale“, a kasnije jednako tako biraju i školu. Smatraju da je njihov posao i dužnost  da djeci osiguraju najbolje. Novotarije iz modernog svijeta, poput pametnih telefona, olakšavaju im posao, pa čim dođu u određenu dob, djeca helikopter roditelja imat će i odgovarajuću spravicu.

Čini se da je helikopter roditeljstvo puno opterećenja, no je li to u stvari loše?

Je li pogrešno željeti znati gdje je naše dijete u svako doba, s kim provodi vrijeme i dobiva li najbolje? Helikopter roditelji žele da djeca znaju kako se u svako doba mogu osloniti na njih i većinu života provedu kao zaštitna mreža koja čeka na sigurnoj, ali ne prevelikoj udaljenosti, da se raširi ako zatreba. Što se ponekad, kad apogledamo male ljude pokraj sebe koje volimo svim srcem, ne čini pretjeranim.

2. Slobodoumni roditelji

Drugi roditeljski stil, poznat i kao „slobodoumni roditelj“ potpuno je suprotan helikopterskom, prezaštitiničkom načinu brige za djecu. Mentalni sklop ovih roditelja vrišti iz sveg glasa: „Pustite djecu da budu djeca i dajte im slobodu!“ Slobodoumni roditelji nikako nisu nemarni, ali smatraju da su djeca sposobnija nego što jesu i da trebaju učiti na svojim greškama. Neće upozoriti dijete da će se udariti, već vjeruju kako će najbolje naučiti ako se jednom udare te da će drugi put postupiti pametnije.

Kako se manifestira ovo roditeljstvo?

Slobodoumni roditelji pozivaju se na sretne i bezbrižne dane svoga djetinjstva kada roditelji nisu toliko “titrali“ nad svojom djecom, već su ih opuštenije puštali u park, na druženja, ne opterećujući se pohađaju li djeca tri tečaja stranog jezika i još pritom pjevaju u zboru.  Slobodoumni roditelji odgajaju djecu bez opterećenja u koji će vrtić njihovo dijete ići i što se o tome vrtiću piše na forumima. Vrtićka hrana nije idealna? Pa, nije bila niti u doba kada smo mi bili djeca…preživjet će! Dijete je palo i plače…da vidimo, je li kost slomljena? Nije! U redu je, idi se dalje igrati i ne cendraj…

Slobodoumnim roditeljima nisu potrebni gadgeti, oni vjeruju u moć dogovora. Kada djetetu kažu „idi van i budi doma do 19 sati“, računaju da je sve stvar dogovora.

Je li  loše odgajati dijete kao slobodoumni roditelj u svijetu koji se u međuvremenu dosta promijenio?

Možda i nije ako želite da vam dijete odrasta neopterećeno materijalnim vrijednostima, bude samostalnije i odgovornije te ne može uvijek računati na vas da ga izvlačite iz nevolja. No, ponekad je dobro poslušati i glas vremena u kojem živimo i prihvatiti da su se neke stvari ipak promijenile.

foto: Drewski Mac

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.