Istaknute teme Oprema i uređenje

Koje su bočice najsigurnije za bebe: staklene, plastične ili od nehrđajućeg čelika? Evo što kažu stručnjaci

Bočice za bebe od nehrđajućeg čelika već su neko vrijeme prisutne u ponudi i uskoro bi zbog svoje jednostavnosti i sigurnosti materijala mogle postati prvi izbor kod brojnih roditelja. Naime, za razliku od plastičnih kod čije se izrade koriste štetne kemijske tvari i staklenih koje su teške i lako lomljive, čelične su prilično jednostavne, otporne i znatno sigurnije za bebe.

Bočice za bebe od nehrđajućeg čelika novi su trend zbog jednostavnosti, a i sigurnije su za bebu

Riječ je o bočicama nalik plastičnima, a u osnovi su slične višekratnim bočicama za vodu koje koriste i djeca i odrasli za izlete, školu, teretanu…

Stručnjaci ističu da postoji nekoliko prednosti bočica za bebe od nehrđajućeg čelika. Osim što ne sadrže nikakav bisfenol koji se nalazi u plastičnim bočicama za bebe, nema ni opasnosti da se razbiju pri udarcu, lakše su od staklenih bočica za bebe, traju jako dugo, a većina ne sadrži nikakvu unutarnju oblogu što može unijeti kemikalije u hranu. Mana im je što se ne mogu zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, nisu prozirne za mjerenje, a neki ljudi ne vole okus pića iz boce od nehrđajućeg čelika.

Također, važno je naglasiti da nehrđajući čelik ima vrlo visoku toplinsku vodljivost, što znači da nije dobar izolator. Hladni ili topli napici brzo će zato poprimiti temperaturu okolnog zraka, brže nego u plastičnoj ili staklenoj bočici za bebe. Također će se kondenzirati više od ostalih boca ako je sadržaj hladan. Neke nehrđajuće bočice za bebe rješavaju ovaj problem dodavanjem silikonske futrole s vanjske strane.

Problem s nehrđajućim čelikom je mala mogućnost istjecanja teških metala u sadržaj u bočici (najčešće majčino mlijeko ili umjetnu hranu). Zapravo, novija istraživanja pokazala su da čak i pribor od nehrđajućeg čelika koji se koristi za kuhanje, posuđe od nehrđajućeg čelika (lonci, posude) i drugi proizvodi od nehrđajućeg čelika mogu ispuštati nikal i krom.

Nikal i krom su teški metali, a premda su prisutni u prirodi i dodacima prehrani, u malim dozama su bezopasni, no u višim razinama izloženosti mogu biti štetni. Na primjer, visoka razina izloženosti nikalu povezana je s povećanom stopom raka i dermatoloških bolesti (poput kontaktnog dermatitisa, ekcema, osipa itd.). No, važno je naglasiti da je stupanj u kojem se ti teški metali ispiru u hranu i piće povezan s uvjetima okoliša: posebno je problematičan kada je nehrđajući čelik relativno nov, zagrijava se dulje vrijeme ili hrana ili piće su relativno kiseli.

Kako bi umanjili te reakcije, prije nego što upotrijebite bočicu za bebe od nehrđajućeg čelika, prokuhajte ju nekoliko puta u octu. Ocat će izvući površinski nikal i krom iz bočice prije nego što ju upotrijebite za majčino mlijeko ili formulu.

Danas kada se u svakom materijalu nalaze razni štetni spojevi roditelji su na mukama koje bočice kupiti: plastične, staklene ili od nehrđajućeg čelika. Sa staklom nema rizika od ispiranja kemikalija u hranu ili piće no, postoji opasnost od pucanja i razbijanja boca bez obzira koriste li se s ili bez silikonske futrole. Također, neki vrtići neće vam dopustiti da s bebom šaljete staklene bočice zbog mogućeg razbijanja.

Stoga, ako možete koristiti staklenu bočicu sa silikonskom futrolom, one su najbolji izbor. No ako vam staklo nije ugodno zbog straha od loma ili vam staklene boce nisu dopuštene u vrtiću birajte nove vrste bočica od nehrđajućeg čelika. Plastične bočice, bez obzira na razne nove formule od kojih su izrađene ipak ostavite za krajnju nuždu, naročito izbjegavajte u njima zagrijavati mlijeko u mikrovalnoj pećnici.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.