Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Klaićeva pokreće inicijativu obveznog cijepljenja djece protiv bakterije pneumokok

Cijepljenjem protiv bakterije pneumokok za 60 bi posto smanjili upale srednjeg uha i pluća kod djece


Bakteriju pneumokok koja najčešće kod djece izaziva kašalj i upalu srednjeg uha, a koja može dovesti i do upale pluća pa čak i meningitisa i smrti nosi oko 60 posto vrtićke djece. Riječ je o bakteriji koja je izuzetno opasna jer se pojavljuje u više od 90 varijanti zbog čega je borba antibioticima protiv nje bespomoćna no kojoj se na kraj može stati cijepljenjem. Borbu da se u Hrvatskoj kao i u većini EU zemalja u kalendar obveznih cjepiva uvede i ono protiv pneumokoknih bolesti najavio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti, dr. Zoran Bahtijarević koji se svakodnevno susreće s brojnim teškim posljedicama koje ona ostavlja na najmlađe.

-Cijepljenje je jedna od najvećih tekovina suvremenog društva, dovoljno je otići 50 godina unatrag kada su djeca umirala od bolesti koje smo suzbili. Prebolio sam i vodene kozice i ospice i nije bilo lako. Moja kći je imala po život opasne posljedice od vodenih kozica pa i iz osobnog iskustva svjedočim kakve posljedice može izazvati necijepljenje – kazao je Bahtijarević. 

Dodao je da je uvođenje cijepljenja protiv pneumokoknih bolesti logičan slijed napredka cijelog društva te istaknuo da ne postoje medicinski dokazi da cijepljenje ima veću štetu nego korist. Naglasio je i da cijepljenjem većine štitimo i onu djecu koja imaju razne bolesti i koja se zbog lošeg zdravstvenog stanja sama ne smiju cijepiti.

Prof.dr.sc. Milivoj Jovančević kazao je da bakterija pneumokok nije opasna dok se nalazi u nosu već da pravi probleme kada dođe u krvotok.

-Slijed događaja je jako brz pa roditelji iz vrtića odvedu dijete s visokom temperaturom, u Bolnici shvate da je loše pa ga šalju u Infektivnu  no do 11 sati na večer  dijete može već umrijeti – ispričao je Jovančević najgori scenarij koji ova bakterija može uzrokovati. Pojasnio je i da ju je teško dijagnosticirati jer su simptomi kao i kod gripe. 

– U vrijeme gripe,  kada imamo 50, 70 djece s gripom jedno ili dvoje i mogu imati bakterijsku infekciju koju je onda teško otkriti. Događa se čak i da se pomisli da dijete ima upalu slijepog crijeva no bude upala pluća – kazao je Jovančević. 

Stajalište je struke, dodao je,  da treba proširiti cijepljenje protiv pneumokoka na cijelu dječju populaciju jer to pravo za sada imaju samo djeca sa srčanim bolestima te starija djeca sa šećernim bolestima. Svoju djecu roditelji mogu cijepiti samoinicijativno, a cijena mu je oko 300 kuna. 

Iva Butić iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Zagreb kazala je da smo u vrhu EU prema bolestima koje uzrokuje bakterija pneumokok, da su rizične skupine djeca do 5 godina no da se bolest može cijepljenjem kontrolirati.

-Imamo oko 90 sojeva pneumokoka no nisu svi invazivni, takvih je samo 7 sojeva koji su uzročnici do 89 posto svih invazivnih pneumokoknih bolesti u dojenčadi i djece do 5 godina. Cijepljenjem 84 posto djece ne bi dobilo invazivni tip bolesti. Trebamo prevenirati da ne dolazi do upala jer je upotreba antibiotika neučinkovita  i štetna – kazala je Butić. 

Hrvatska uz Rumunjsku i Estoniju nije osigurala cijepljenje djece protiv pneumokoka

Goran Tešević iz iste klinike kazao je da se kod nas sve takve infekcije liječe antibioticima pa imamo pet puta veću potrošnju od zemalja na sjeveru Europe.

U Hrvatskoj pada procijepljenost pa tako 20 posto roditelja najradije ne bi cijepili djecu dok ih je 10 posto već odlučilo da ih neće cijepiti

Pneumokokna bolest je bolest zdrave djece pa treba cijepiti sve. Samo se tako može smanjiti broj bolest jer se njime suzbija pneumokok, ne samo opasni tipovi. Također, ono štiti i protiv invazivnih i neinvazivnih sojeva pa bi cijepljenjem o 60 posto smanjili upale srednjeg uha i upale pluća kod djece čime bi smanjili i trošak za bolovanje roditelja, a novac bi mogli uložiti za liječenje bolesnih – istaknuo je Tešević.

Poraznim je naveo činjenicu da od 28 EU zemalja Hrvatska uz Rumunjsku i Estoniju nije uvela cijepljenje djece protiv pneumokoka ali i da kod nas pada procijepljenost pa tako 20 posto roditelja najradije ne bi cijepili djecu dok ih je 10 posto već odlučilo da ih neće cijepiti. Na porazne brojke nadovezala se i dr.Butić.

– Nekada smo imali procijepljenost preko 95 posto, a danas je taj postotak u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji postotak ispod 80 posto što je manje od dostatnog da se bolesti drže pod kontrolom – kazala je.

Aida Mujkić Klarić, predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva kazala je da je njihov stav da je cijepljenje jedna od najučinkovitijih mjera prevencije i da treba uvesti cijepiljenje od pneumokoka. 

-Cijepljenje je neopravdano postalo sporna tema, i umjesto da preveniramo nove bolesti mi dovodimo u pitanje korist cjepiva – zaključila je Mujkić Klarić.

Foto: Sanofi Pasteuranjanettew

4 komentara

 • Kada je moj sin bio mali mi smo obvezno sami kupovali prociscena cjepova u ljekarni i nosili pedijatru da tim cjepovima cijepi naseg sina . Nikada nije bilo nezeljenuh reakcija i komplikacija nakon cjepljenja . Nikada ne bi odbila cjepiti svoje djete jer znam da ne cjepljenjem ugrozavam ne samo njegov zivot nego i zivot djece sa kojom dolazi u kontakt .

  • Gospođo Vlatka,
   Kakva su to pročišćena cjepiva, što ne valja s ovima koja se sada koriste?
   Uskoro ćemo morati cijepiti naše dijete i sada ste me jako zabrinuli, je su li ova cjepiva koja naš pedijatar ima pročišćena ili nešto ne valja s tim cjepivima. Moram li sama platiti ta pročišćena cjepiva ili to ide preko recepta? Ne želim da moje dijete dobije “prljavo” cjepivo, ali isto tako ne želim da se ne cijepi, jer me strah bolesti.
   Što mi je sada činiti?

 • Nažalost,ja sam jedna od onih majki čije je dijete u dobi od 8 mjeseci iskusilo koliko može biti opasan pneumokok.Moja djevojčica je dobila sa 8 mjeseci pneumokokni meningitis koji je jedva preživjela(liječena na Klinici za infektivne bolesti,baš kod dr.Teševića).Nakon dugog oporavka,dr.Tešević nam je sugerirao da ju cijepimo baš za pneumokok .Poslušali smo ga i cijepili ju.Nakon toga,nismo imali više nikakvih problema sa pneumokokom.Jedino što kćer docijepimo svakih 5 godina(sada ima 10 godina).Razlika je jedino u cijeni,prije deset godina je cijepivo bilo duplo skuplje,nego danas.Drage mame,ukoliko dvojite cijepiti dijete ili ne,moj stav je DA kako se ne bi i vašem djetetu dogodilo kao mojoj kćeri,a oporavak je puno skuplji nego tih 350 kuna koliko košta cjepivo.A svaki pedijatar vam može cijepiti dijete.

 • Dali govorimo o streptokoku pneumonie cije su komplikacije upala sr.uha,upala pluca i meningitis.Nama je pedijatrica objasnila da je to streptokom pneumonie a ne nikakav pneumokok!

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.