Djeca s teškoćama u razvoju

Kino za djecu s teškoćama u razvoju – prigušena svjetla i zvuk, a djeca mogu i šetati

Senzorne projekcije održat će se u travnju i to u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru

Hrvatski filmski savez pod motom “Kino za sve i dostupno svima” organizira senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru kako bi se ukazali na to da su osobe s autizmom važan i sastavni dio našeg društva. Na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova. Svjetla će biti prigušena, a ne ugašena, a zvuk će biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima.

Senzorne projekcije održat će se u travnju i to u Zagrebu u kinu Tuškanac, 11. travnja s početkom u 11 sati, u Varaždinu, u kinu Gaj, 15. travnja u 10 sati, Koprivnici u kinu Velebit, 16. travnja u 11 sati, te Bjelovaru, 30. travnja u 10 sati u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Bit će prikazan film Nevjerojatna priča o divovskoj kruški, filmo avanturi najboljih prijatelja, slona Sebastijana i mačke Prugice.

Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama.

Također je izuzetno važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti. U prijevodu – nije svaki film pogodan za senzornu projekciju.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Projekt senzornih projekcija prepoznali su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi puta i održane, te Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Nakon Zagreba, projekcije su bile u Varaždinu, a ideja je da se barem jednom mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem što uspješnije integracije i inkluzije djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu, želimo da sva djeca imaju jednake prilike u svemu pa tako i u odlascima i uživanju u filmovima i kinu.

Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, već stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

Iz Saveza pozivaju sve zainteresirane da potvrde svoj dolazak do 10. travnja na e-mail: lea.stranjgar@hfs.hr ili na broj mobitela 0918811900 s informacijama o broju mjesta koje trebaju.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.