Novosti i događanja

Kazalište lutaka pripremilo je novu predstavu ‘Ružno pače’ u kojoj će uživati i trogodišnjaci

Ružno pače poznata je priča o o različitosti  u svijetu punom predrasuda


U Zagrebačkom kazalištu lutaka danas i u nedjelju u 11 sati se prikazuje predstava ALADIN I ČAROBNA SVJETILJKA. Riječ je o predstavi za djecu od tri godine. Riječ je o egzotičnoj i fantastičnoj priči o siromašnome dječaku kojemu duh iz čarobne svjetiljke ispunjava tri želje, koje će on iskoristiti da bi osvojio princezu Jasminu. Pri tom će naučiti da se ničije srce ne može osvojiti lažima te da istinska ljubav prozire sve krinke. Posebnu čar priči pridaje egzotika i raskoš orijentalnog svijeta mašte u kojemu je gotovo sve moguće: leteći ćilimi i čarobne svjetiljke, ali i prava ljubav i junaštvo.

Predstava ‘Ružno pače’ (Hans Christian Andersen – Željka Udovičić-Pleština)  u Zagrebačkom kazalištu lutaka počet će se prikazivati od 28. i 29. studenog. Riječ je o predstavi za djecu od tri godine, a cijene ulaznica su 30 kuna. Danski pisac Hans Christian Andersen svojim je bajkama zaslužio mjesto među najvećim imenima svjetske literature. Ružno pače objavljeno je 1843. i jedna je od paradigmatskih priča o različitosti koja se susreće s nepravednosti svijeta punog predrasuda.

Neugledan ptić izlegnut u pačjem gnijezdu suočava se s odbacivanjem i porugom samo zato što izgleda drukčije pa kreće u općeljudsku potragu za prihvaćanjem i pripadanjem. Dijalog o različitosti iznimno je važan za današnje vrijeme, a kroz sudbinu ružnog pačeta mogu se afirmirati pozitivne vrijednosti te senzibilizirati i najmanja publika na one drukčije među nama.

– Ružno pače jedna je od onih bajki koje zasigurno ostavljaju traga u prostorima djetinjstva, ali i ostaju utočišta odrastanja kojima se obraćamo tijekom čitavoga života u potrazi za potvrdom temeljnih etičkih vrijednosti koje nam neosjetljiva stvarnost, a pogotovo današnje, ovo naše brzo i neosjetljivo vrijeme dovodi u pitanje. Naime, ona istovremeno surovo i nježno, poetskom snagom koja spaja fantastično s realnim, detektira traume odrastanja, ukazuje na potrebu pronalaženja vlastitoga puta, ali i jasno progovara o danas posebno aktualnom problemu različitosti – kazala je autorica dramatizacije Željka Udovičić Pleština.

Kreatorica lutaka i scenografije je Vesna Balabanić, skladatelj Mario Mirković, a oblikovatelj svjetla Igor Matijevac. U predstavi glume: Katarina Perica-Kirin, Marina Kostelac, Matija Prskalo, Boris Mirković, Mario Mirković, Janko Popović Volarić, Mladen Čutura i Borna Galinović.

Foto: Ines Novković

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.