Istaknute teme Odgoj Učenje i rekreacija

Kako vam vaš predškolac može pomoći oko bebe?

Dolazak bebe u obitelj može za stariju braću i sestre predstavljati pravi izazov. Mnogi će vam savjetovati da je dobro uključiti  dijete u što više toga, odnosno “zaposliti” ga da vam pruži pomoć oko bebe. I to je doista korisno rješenje jer tako svu svoju djecu možete imati uza se i provoditi vrijeme s njima.

Pomoć oko bebe učinit će da se vaš predškolac osjeća važnim i korisnim

Naravno, nećete zaposliti dvogodišnjaka, ali predškolac vam itekako može biti koristan.Dakle, što sve predati u ruke svom malom/velikom pomagaču kako bi se on ili ona osjećali uključenima u novonastaloj situaciji?

Dodavanje stvari

Stariji klinci su izvrsni “dodavači” stvari. Zamolite ih da vam dodaju čistu pelenu, donesu iz sobe omiljenu zvečku kojom ćete smiriti bebu ili da pronađu neki komad odjeće za prevlačenje mlađeg brace ili seke. Zadaci koji su vama naravno jednostavni, učinit će da se vaš predškolac osjeća važnim i korisnim. Ne zaboravite im zahvaliti na trudu jer pozitivna pažnja je nešto što će im jako goditi. 

Zabavljanje dok je beba na trbuščiću

Bebama vrijeme koje provode na trbuhu nije niti malo zabavno i žele što prije promijeniti položaj. Kako bi se to vrijeme produljilo, bebi će trebati i malo zabave. A tko je za to bolji od vašeg predškolca? Jer, vi više vjerojatno nemate niti snage niti ideja. Dakle, sve što je potrebno je da veliki brat ili sestra sjednu kraj bebe, zabavljaju je, igraju se ili joj nešto pjevaju. Tako predškolac provodi vrijeme s bebom i povezuju se s njom. 

Pomoć pri kupanju

Pomaganje oko kupanja bebe dobar je način za povezivanje starijeg i mlađeg djeteta. Budući da se male bebe kupaju u plastičnim kadicama, ovo uključivanje je lako. Predškolac može bebi trljati trbuh krpicom, zabavljati bebu, sapunati ju…a sve uz puno smijeha.

Čitanje priča

Uz čitanje priča, beba uživa u druženju, ali je izložena i jeziku što će svakako doprinijeti i razvoju njezinog vokabulara te možda ubrzati razvoj govora. Neka vaš predškolac “za čitanje” odabere svoju omiljenu knjigu jer nju sigurno već zna napamet. Svakako mu recite mu da bi tu priču i beba voljela čuti. 

Učenje bebe novim stvarima

Tko će bebi bolje otvoriti prozor u svijet od starijeg djeteta? Objasnite svom predškolcu da beba ne zna previše o stvarima oko sebe i da treba učitelja. Stariji brat ili sestra mogu pokazati bebi kako se igrati nekom igračkom, kotrljati se, počešljati, prati zube, jesti…

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.