Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako uspješno očistiti kuću dok su vam djeca “za vratom”?

Generalno čišćenje kuće ili stana uz djecu gotovo je nemoguć pothvat.  Za razliku od vremena prije roditeljstva kada se bez problema za taj posao mogao odvojiti cijeli dan, dolaskom djece sve se promijenilo.

Uspješno ćete očistiti kuću s djecom uz ovih nekoliko savjeta

Nekada su se bez problema stigli oprati prozori, police, podovi, presložiti svi ormari, pobacati nepotrebne stvari, usisati, promijeniti posteljinu i stotinu drugih poslova. Sada su tu djeca, jedno ili više, u raznim godinama i s raznim potrebama pa se ni generalno čišćenje ne može obaviti tek tako. Donosimo 5 savjeta kako si pomoći i olakšati čišćenje dok su djeca ‘za vratom’, a opet ih ne zanemariti.

1.Ograničite djeci prostor za igru na zabavan način da lakše možete čistiti

Ako planirate temeljito čišćenje kuće, a djeca se igraju prateći vas pokušajte im osmisliti aktivnosti u jednoj sobi kako bi mogli srediti ostale. Tako ih pokušajte zabaviti crtanjem na velikim papirima ili blokvima, pripremite im unaprijed razne rezbarije od papira da ih lijepe u kolaž slike, dajte im da farbaju ili obljepljuju salvetama kutije od cipela i slično. Ako koncentracija nakon nekog vremena ipak popusti, ‘kupite’ još malo vremena na način da im pustite duži crtani film i ispečete kokice. Kada dođe red na čišćenje sobe gdje su se djeca zabavljala dok ste čistili ostatak kuće, pustite ih da se igraju u već očišćenom dijelu.

2.Budite strpljivi i temeljito čišćenje rastegnite na nekoliko dana

Pokušaj čišćenja cijele kuće dok su djeca doma je stresan i zahtjevan pothvat koji može biti i vrlo frustrirajuć tako da se ponekad čini i nemogućim. No, umjesto da se uzrujavate pomirite se s tim da više nećete moći organizirati cjelodnevne radne akcije čišćenja kao prije rođenja djece. Ako ne uspijete sve očistiti u jednom danu nije kraj svijeta, dovršite posao sutra. Također se ne uzrujavajte ako je vaše djete napravilo nered u dnevnoj dobi dok ste vi ribali toalet. Te se stvari događaju i bit ćete manje nesretni ako takav scenarij očekujete umjesto da se iznova uzrujavate.

3.Uzmite predah za igru s djecom da se ne osjete zanemarenima

Nakon 30 minuta ili sat vremena čišćenja odmorite se i poigrajte s djecom.  Ne oklijevajte u tomu i zaustavite se barem na 10, 20 minuta. To su  djeci dragocjeni trenutci koji će ih razveseliti pa vas kasnije kada se vratite čišćenju neće imati razloga tražiti za pažnju. Na taj način čišćenju se možete posvetiti koliko vam treba

4.Budite realni kod zadavanja cilja što morate napraviti

Nemojte si davati ciljeve koje ne možete ispuniti  poput toga da cijela kuća mora bit čista npr. do 13 sati kada imate u planu izlazak ili  očekujete goste. Također, ako planirate veće čišćenje ne planirajte istovremeno i kuhanje zahtjevnijeg ručka. Planirajte ili naručiti taj dan pizzu, skuhajte dan ranije ili se dogovorite sa suprugom da on preuzme kuhanje. U svakom slučaju,  budite realni i ne planirajte puno toga jer vas vaša mala djeca trebaju.

5.Savšeno očistite dio kuće, ostalo samo pospremite

Nema smisla juriti čistiti sve u jednom danu. Zadajte si da ćete očistiti jedan dan kuhinju, drugi dječju sobu, treći posložiti ormare, četvrti oprati prozore i slično. Tom poslu posvetite se koliko treba, a ostatak kuće pospremite da izgleda uredno. Na taj način stvorit ćete jedan krug u kom će sve doći na red, a kuća će uvijek izgledati pristojno što je sasvim prihvatljivo kada u njoj odrastaju djeca.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.