Istaknute teme Učenje i rekreacija

Kako unaprijediti dječje radne navike?

radne navike

Radne navike lako se izgube, ako ih ne održavamo

Školska i vrtićka godina definitivno se ne odvijaju prema planu, a svi sa svojom djecom radimo kod kuće koliko god je to moguće.No, netko je kreativniji nego drugi, netko ima više vremena,a nečija djeca su zainteresiranija za učenje i vježbanje od ostale.

Roditelji nisu učitelji niti odgajatelj, no voljeli bi zadržati neke radne navike, kako se klinci ne bi sasvim odviknuli od uobičajenog temp kakvog su nekada imali.

Pokušajte im održati radne navike ovako:

  • Čitajte im puno, kada god stignete. Čitanje ne mora biti smo rutina prije spavanja. No, ako imate školarca/školarku koji tek uče čitati, tražite da i on preko dana čita vama, barem neko vrijeme. Literaturu neka odaberu sami.
  • Prilikom rješavanja zadataka, navodite dijete na razmišljanje, umjesto davanja laganih odgovora. Dakle, možete pomoći oko zadaće, ali nemojte sami riješiti 80 posto jer je djetetu “teško” i “nerazumljivo”.
  • Uz primjere navede u knjizi, dajte djetetu i neke primjere iz stvarnog života kako bi lakše shvatilo i svladalo gradivo.
  • Zatražite ih da vam objasne kako su došli do svog odgovora, neka riječima opravdaju svoj izbor. To će im biti i dobra vježba za kritičko i kreativno razmišljanje i izražavanje.
  • Prije nego provjerite rješenja zadataka, dajte njima mogućnost da još jednom bace pogled i sami uvide svoje moguće greške. Tako se neće oslanjati samo na to da ćete im vi dati odgovor. Također, možete im reći da imaju na primjer dvije greške i neka ih sami pronađu i isprve.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.