Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako u 5 koraka utješiti dijete koje je probudila noćna mora

noćna mora

Noćna mora može se činiti vrlo stvarna

Mala djeca često ne znaju razlikovati stvarnost od sna, pa kada dožive noćnu moru to za njih može biti vrlo neugodno i intenzivno iskustvo. Ponekad zbog noćne more cijela rutina uspavljivanja može poći po zlu jer dijete se jednostavno boji ići spavati.

Kako postupiti? Evo rješenja:

Objasnite situaciju

Mala djeca ponekad će misliti da je noćna mora dio “stvarnog života” i da se uistinu dogodila. U takvim situacijama, stručnjaci nude rješenje tako što ćete djeci objasniti situaciju na njima jasnom i razumljivom jeziku.

Na primjer: “To je bio samo ružan san, sad si se probudio i na sigurnom si”. Nekoj djeci će i to biti dovoljno. Možete im pojasniti da svi sanjamo, da su neki snovi jako lijepi, a neki na žalost nisu. Također, i da mama i tata ponekad imaju noćne more, ali ništa od toga nije stvarno.

Za daljnji nastavak spavanja nadodajte kako je noćna mora buđenjem završila i da se neće ponovo javiti kada dijete zaspe.

Razgovarajte o strahovima

Dječje strahove i ružne snove mogu uzrokovati čak i neki stvarni događaji, nešto što su doživjeli ili vidjeli tijekom dana. U tom slučaju najgore je gurati problem pod tepih.

Otvoreni razgovor je pak najbolje rješenje. Pitajte dijete čega se toliko boji, zašto, kako je to utjecalo na njega. Objasnite mu strah od temelja do vrha. Razuvjerite ga. Pretresite uobičajene dnevne događaje i pokušajte kroz razgovor otkloniti moguće uzroke stresa.

To neće vaše dijete zauvijek lišiti noćnih mora, ali pomoći će mu da razvije emocionalnu inteligenciju te vještine potrebne da se nosi sa svojim strahovima.

Ponudite im nešto novo za vizualizaciju

Ponekad su nakon noćne more slike u glavi toliko žive da je djetetu nemoguće potisnuti ih i nanovo zaspati. Što to znači? To znači, nema spavanja niti za roditelje.

Stručnjaci savjetuju, pomozite djetetu izbrisati te slike iz glave. Dajte im da vizualiziraju nešto novo i pozitivno. To možete napraviti ovako:

  • pročitajte jednu lijepu priču punu detalja
  • ispričajte djetetu neku svoju zgodnu iz djetinjstva
  • neka dijete nabroji 10 stvari koje bi voljelo sanjati
  • pustite potiho omiljenu pjesmu na mobitelu

Bez obzira koji pristup odabrali, on će skrenuti misli s mrskog sna, a dijete će preusmjeriti misli k nečemu pozitivnom.

Kreativnošću protiv straha

U razbijanju ružnih snova stručnjaci nude roditeljima i neke kreativne pristupe. Mislite da niste kreativni? Ma jeste!

  • izradite zajedno “hvatača snova” i objesite ga iznad dječjeg kreveta
  • Kupite plišanca sa “posebnim moćima” koji može zaštititi vaše dijete od svega
  • napravite sprej protiv čudovišta (nabavite bočicu sa štrcaljkom i u nju stavite bilo kakvu bezopasnu tekućinu
  • smislite pjesmicu koja tjera apsolutno sva čudovišta

Nema do utjehe

Koliko god noćna mora bila strašna, i kojim god ćete rješenjima pribjeći, utjeha je ono prvo što je vašem djetetu potrebno i najvažnije. Utješni zagrljaj, nježne riječi, malo maženja…to će smiriti dijete za prvu ruku i svakako je ugodno, a možda i samo to ponekad bude dovoljno da bi ono opet utonulo u miran san.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.