Istaknute teme Učenje i rekreacija

Kako smanjiti rizik od zaraze koronom na grupnim treninzima?

sportske aktivnosti

Kako se djeca mogu zaštititi na grupnim treninzima? Odgovor možda neće oduševiti roditelje

Svi znamo koliko je sport važan za dječje zdravlje. Smanjuje rizik od pretilosti i niza drugih bolesti, a djeca se pritom uče timskom radu, organizaciji, odgovornosti.

No, u doba kada svi samo i jedino govore o korona virusu, mnogi se roditelji pitaju koliko su “pametne” grupne dječje aktivnosti. Je li moguće održati socijalnu distancu među djecom dok treniraju zajedno? Gledajući potencijalne koristi i nedostatke, je li uopće više mudro slati djecu na treninge?

Je li njihovo dijete u opasnosti da se zarazi dok se bavi omiljenim sportom?

Stručnjaci pojašnjavaju da se rizik od zaraze COVID-19 tijekom bavljenja sportom može umanjiti slijedeći odgovarajuće mjere predostrožnosti. Odnosno, da se djeca istovremeno mogu zabaviti, trenirati i ostati zdrava, a to je vijest koju roditelji žele čuuti.

Prvo što svi trebaju znati da su za djecu sigurniji sportovi koji se treniraju na otvorenom i da bi to uvijek trebao biti prvi odabir pri upisu na neku aktivnost.

Idući savjeti stručnjaka su pak ono što se mnogim roditeljima sigurno neće svidjeti, a to je preporuka da se svi oni stariji od 12 godina koji se mogu cijepiti to i naprave. Ostalima se pak savjetuje nošenje maski kada god je to moguće i održavanje socijalne distance, koliko god je to moguće.

Također, napominju stručnjaci, vrlo je važno znati da ako se dijete ne osjeća dobro, prehlađeno je, ima glavobolju ili povišenu temperaturu, najbolje je preskočiti trening jer to štiti ostale suigrače od potencijalnog širenja virusa.

Ako djeca i roditelji budu slijedili te savjete – nadodali su – rizik od bavljenja sportskim aktivnostima je minimalan.

Ostaje samo za vidjeti hoće li klubovi početi uvjetovati cijepljenje za bavljenje nekim sportom i kako će roditelji reagirati na prijedlog o cijepljenju djecu kako bi se mogla nastaviti sigurno baviti omiljenom aktivnošću.

Stručnjaci pak vjeruju kako će većina odlučiti “ispravno”, odnosno zaključiti koliko je prednosti bavljenja sportom te poduzeti sve potrebne mjere kako bi njihovo dijete i dalje sudjelovalo u njemu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.