Istaknute teme Odgoj

Kako se ponašati kada je dijete sklonije jednom roditelju?

Ako je dijete sklonije jednom roditelju ne osjećajte se odbačenima jer njihovo ponašanje najčešće nema pravi razlog


Mala djeca često mijenjaju svoje sklonosti pa tako jedan dan vole sir, sljedeći im je odvratan. Stoga, nije nikakvo iznenađenje ako su često skloniji jednom roditelji, a to ne mora uvijek biti mama. Ta faza može često uzrujati roditelje, i onoga kojemu dijete stalno ide i onog drugog od kojeg bježi.

I dok se jedan roditelj ne može maknuti i imati mira ni na tren, drugi najčešće osijeća krivnju zbog čega ga njegovo dijete ne voli i neće k njemu. Donosimo nekoliko savjeta kako se ponašati u takvoj situaciji:

Ne uzimajte ovo k srcu

Prema riječima stručnjaka, sasvim je normalno da mala  djeca preferiraju jednog nad drugim roditeljem. Ako ste među onima “odbačenima” nemojte se uzrujavati ili osjećati loše što niste popularni. Njihova sklonost najčešće nema neki pravi razlog te stoga ne dopustite da ta udaljenost preraste u sve veću.

Nikada nemojte reagirati loše

Pazite da vas ne ponese ljutnja i da reagirate loše, oštro i van kontrole ako ste npr sami s djetetom koje vrišti jer nema drugog, omiljenog roditelja. Zapamtite da  je oštra reakcija najgora reakcija.  Biti ljut, ili čak pokazati da ste uzrujani plakanjem ili povlačenjem, samo će situaciju učiniti težom za oboje, i sada i u budućnosti.

Stoga se pokušajte ne osjećati odbijeno. Umjesto toga smireno im pokušajte objasniti gdje je mama/tata, recite da će uskoro doći i da će sve biti u redu. Također je važno da ih ne podsjećate na ranije incidente ako npr. opet sutra morate provesti sami neko određeno vrijeme. Ne govorite: nadam se da ćeš sutra biti bolji i sl.

Organizirajte samostalno vrijeme djeteta sa svakim roditeljem

Ako dijete traži samo jednog roditelja, dobro je osigurati čim više vremena da provede samo s drugim roditeljem. U tim trenucima (možda ne odmah na početku) dijete će vidjeti da na raspolaganju ima samo jednog roditelja i ubrzo će se na to priviknuti.

Sve će manje za svaku sitnicu tražiti svoju omiljenu mamu ili svoga omiljenog tatu i zatražit će onog roditelja koji je kraj njega. Dakle, ako ste omiljeni roditelj, svakako dopustite vašem partneru da preuzme neke od stvari koje činite sa svojim malim djetetom i obrnuto. Zabavni izleti i posebne aktivnosti također su lijepi način poboljšavanja odnosa ako je vaše dijete ustrajno.

Podržite se kao roditelji

Iako  djeca među roditeljima mogu imati favorite, to nije konkurencija, stoga nemojte pokušavati potaknuti njihovu pažnju ili učiniti da se partner osjeća dodatno krivim ili uzrujanim zbog toga. Morate biti ujedinjeni i u svakom trenutku podržavati jedno drugo pred djetetom. Također nemojte u vašem odnosu imati “dobrog i lošeg policajca” jer bi ih to moglo potaknuti da žele provoditi vrijeme samo s onim roditeljem koji ne provodi disciplinu.

Za kraj, ne zaboravite uvijek reći svom djetetu da ga volite – čak i ako niste “omiljeni”. Neka vas tješi činjenica da će, kao i druge etape u odrastanju, i ova faza  s vremenom proći.

foto: Jessica Lucia

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.