Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kako se brinuti za zdravlje djetetove kose?

zdravlje djetetove kose

Vrsta šampona, učestalost pranja, šišanje, prehrana…mnogi faktori utječu na zdravlje djetetove kose


Brinite o zdravlju djetetove kose uz pomoć ovih jednostavnih naputaka

Pranje

Kosu, ovisno o razlozima i aktivnošću djeteta treba prati jednom do dvaput tjedno. Najbolji šamponi, ističu stručnjaci su oni koji imaju pH vrijednost između 4.5 i 5.5 i koji u sebi sadrže sodium citrat kao neutralizator.

Ako je ikako moguće, savjetuju, koristite prirodne biljne proizvode za njegu dječje kose jer su oni bogati vitaminima i antioksidansima koji hrane dječju kosu.

Nakon tuširanja

Nakon tuširanja iscijedite odu iz kose nježno je stišćući ručnikom. Pre jako trljanje može i oštetiti i nakovrčati te raščupati kosu pa nakon sušenja može izgledati mlitavo i beživotno.

Dok je kosa mokra koristite samo češalj s jako širokim zupcima jer ćete s bilo kojim drugim djetetu počupati poprilično kose s glave. Pustite kosu da se barem neko vrijeme prirodno suši jer će sušenje jako mokre kose fenom pridonijeti njezinom isušivanju. Također, nemojte kosu motati u ručnik jer ju to može zapetljati.

Mazanje uljem

Stručnjaci tvrde da će djetetu kosa bolje rasti ako s vremena na vrijeme “podmažete” tjeme. Lagana masaža tjemena kokosovim ili maslinovim uljem po tjemenu trebala bi potaknuti njegovu cirkulaciju i učiniti svoje.

Ovo je posebno dobro raditi ljeti, kada sunce i more znaju dodatno isušiti dječju kosu.

Češljanje

Češljanje također poboljšava cirkulaciju krvi u tjemenu. kosu bi prvo trebalo češljati na dnu te postepeno prelaziti prema vrhu, raspetljavajući pritom čvorove. Za kovrčavu kosu treba koristiti češalj s velikim i širokim zupcima, a za ravnu s onim manjim. Češalj s jako malim i uskim zupcima oštećuje kosu.

Podrezivanje

Podrezivanjem će se ukloniti ispucali vrhovi što će kosu zadržati zdravom. Stručnjaci savjetuju podrezivanje jednom u dva mjeseca za djevojčice te jednom mjesečno za dječake.

Prehrana

Voće i povrće, posebno naranča te žuto povrće sadrže vitamin A koji će pomoći da vaše dijete zadrži zdravo tjeme. Jagode pak, citrusi, tamno zeleno povrće i rajčice sadrže vitamin C koji sprječava lomljenje kose. Vitamin E u zelenom lisnatom povrću te proteini iz jaja i ribe također su dobri za zdravu kosu.

Vježbanje

Redovito vježbanje i kretanje stimuliraju cirkulaciju a time i bolji rast kose.

Modni dodaci

Ne vežite djeci kosu prečvrsto, gumicama koje jako stežu. To u kasnijoj dobi može uzrokovati slabljenje i opadanje kose, čak i ćelavost. Izbjegavajte i teške metalne kopče na ukrasima za kosu jer utječu na slabljenje korijena.

Prhut

Pedijatri kažu da se prhut u dječjoj kosi pojavljuje što su bliže pubertetu, ali ona se može stvoriti i ranije.

Za tretiranje tjemena u tom se slučaju preporučuju ili jako blagi ili medicinski šampon. Za tretiranje prhuti možete koristiti i neke pripravke iz kućne radinosti, kao što je na primjer masaža tjemena toplim kokosovim ili maslinovim uljem.

Treba imati na umu da svaki šampon, ako se ne ispere dobro, može uzrokovati nastanak prhuti ili pogoršati postojeće stanje.

foto: Donnie Ray Jones

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.