Edukacija i savjeti Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kako reći prijateljici da njeno dijete zlostavlja vaše?

zlostavlja

Ako sumnjate da prijateljičino dijete zlostavlja vaše – vrijeme je za akciju

Kada netko zlostavlja vaše dijete, to vas može ražalostiti i uzrujati, no situacija je još teža ako se radi o prijateljičinom djetetu. Kako istupiti, a ipak zadržati prijateljstvo, kada je očito da vaša djeca neće biti prijatelji. Morate biti pažljivi, pričekati pravi trenutak i uzeti u obzir prijateljičine osjećaje, iako u vama možda sve kipti. Je li moguće staviti se u toj situaciji u cipele druge osobe i donijeti neko zajedničko rješenje?

Osmislite strategiju

Prije “napada” prikupite sve činjenice i svakako razgovarajte sa svojim djetetom kako biste dobili što više potrebnih detalja. Nemojte biti naivni ako vam dijete ispriča priču u kojoj je ono žrtva koja nije ništa napravila i nije rekla niti riječ. Možda uistinu jeste tako, ali ne mora nužno biti. Zato saznajte što više detalja kako bi bolje razumjeli događaj i s gotovom pričom pristupili prijateljici.

 • Ako ste prisutni u trenutku kada prijateljičino dijete napadne vaše (verbalno ili fizički), bitno je da mu odmah ukažete da to što radi nije ispravno
 • Imajte na umu da je u nekim slučajevima vaše dijete sposobno samo “srediti” situaciju, ovisno o problemu, karakteru i dobi djeteta

Razmislite o tome kako bi vaša prijateljica mogla reagirati

Kako biste vi reagirali da vam prijateljica kaže ono što se vi njoj spremate priopćiti? Prirodna je reakcija stati u obranu svoga djeteta, pa to možete očekivati i od druge strane.

 • Budite obazrivi, promislite prije nego preburno reagirate
 • Nemojte raspravljati u trenutku kad ste jako uzrujani, za delikatne situacije kao što je ova treba vam bistra glava
 • Možda bi bilo dobro da probate razviti neku strategiju s drugom bliskom prijateljicom ili članom obitelji
 • Ne rješavajte stvari na javnim mjestima ili preko društvenih mreža

Razmislite koliko ste bliski s prijateljicom

Neke žene se znaju godinama, a druge su prijateljice tek posljednjih mjeseci kada ih je na primjer zbližilo upravo zajedničko majčinstvo. Koliko ste bliski sa svojom prijateljicom? Duljina i jačina vašeg prijateljstva također su važni čimbenici u odluci kako ćete pristupiti svojoj prijateljici s problemom.

 • Blisko ili dugogodišnje prijateljstvo omogućava veću otvorenost u razgovoru . Razmislite s obzirom na vaše prijateljstvo, koliko direktni želite biti
 • Ako niste prijateljice dulje vrijeme, možda je potrebno malo takta, pogotovo jer bi takav razgovor mogao itekako utjecati na prirodu vašeg odnosa
 • Razmislite o raspravama ili konfliktima koje ste možda imali s tom osobom u prošlosti.Kako su te rasprave prošle i što možete reći bolje i drugačije ovaj put?

Kako održati prijateljstvo iako se djeca ne slažu?

Razmislite želite li ostati prijatelj s nekim čije je dijete nasilnik. Zvuči grubo, ali ta je dvojba u stvari logična. Tko je ta osoba, koliko je često srećete i koju ulogu igra u vašem životu? Ako na vaše dvojbe odgovori agresivno kao i njezino dijete, možda ćete se poželjeti držati dalje i od nje same.

 • Ako odlučite da je prijateljstvo važnije, provodite vrijeme jedan na jedan i izbjegavajte dječja druženja. Ne znači da ako ste vi prijateljice da i vaša djeca moraju biti

Kako razgovarati o nasilju?

Oči u oči

Ovaj način je dobar utoliko što su sve karte na stolu i ne morate se pitati ima li poruka skriveni ton ili značenje. No, imajte na umu da vaša prijateljica možda neće reagirati kako ste očekivali.

 • Razgovarajte prvo s prijateljicom bez uplitanja i suočavanja djece
 • Budite spremni da će vaša prijateljica defenzivno reagirati

Telefon ili email su manje direktan način razgovora

Neki ljudi vole izbjeći izravne sukobe. Ako vam je neugodno u oči prijateljici reći što vas muči, odaberite manje direktne načine komunikacije.

 • Telefoni dozvoljavaju dijalog jedan na jedan, iako ne morate nekoga gledati ravno u oči. Potrudite se da vas tijekom razgovora nitko ne ometa i da imate dovoljno vremena.
 • Email je manje direktan način komunikacije i dopušta sugovorniku da “prožvače” napisano i pripremi odgovor.
 • Izbjegavajte o ovoj temi komunicirati sms porukama. One su za kraku izmjenu informacije a ne za ovako važne i teške teme.

Kada razgovarate, izložite gole činjenice

Potrudite se iznijeti samo činjenice neke određene situacije. Vaša prijateljica će vjerojatno biti uznemirena kada čuje što se događa, pa ne morate uključivati još i optužbe, sumnje i slično.

 • Objasnite tko, što, kada i zašto. Što više detalja prostrete, to će manje vaša priča biti slična optužbi.
 • Pokušajte u razgovoru izbjeći termine poput “nasilnik” i “maltretiranje” jer bi to moglo izazvati još negativniju reakciju

Pokušajte se ne fokusirati na krivnju i kaznu

Nasilje je neprihvatljiv, bez obzira na oblik i na to čije ga dijete vrši. Zato se potrudite da se vaš razgovor ne usmjeri samo na krivnju i kaznu već na to da se nađe rješenje i krene dalje.

 • Pokušajte zajedno naći rješenje za situaciju koja je nastala, bez ogorčenog prozivanja. Razgovarajte o važnosti svoga prijateljstva i odnosa vaše djece
 • Teško je razmišljati o kazni tuđeg djeteta. To biste trebali prepustiti svojoj prijateljici

Saslušajte prijateljičino stajalište

Pokušajte ne reagirati i ne prekinuti prijateljicu svaki put kada kaže nešto s čime se ne slažete. Možda ne dijele vaš pristup i vaša uvjerenja u vezi njenog djeteta, no ako se uzrujate to neće doprinijeti rješenju situacije.

 • Dajte prijateljici priliku da govori jer ćete tako najbolje moći vidjeti želi li naći izlaz iz problema
 • Ako vidite da postajete uzrujani i da stalno želite upadati u riječ, uzmite trenutak ili neko vrijeme da se smirite
 • Probajte izbjegavati direktne i neugodne optužbe

Što ako vas dočeka neprijateljsko ponašanje?

Prihvatite mogućnost da će vaša prijateljica loše reagirati. Možda neće željeti prihvatiti činjenicu da je njeno dijete nasilnik i neće utjecati na njegovo ponašanje.

 • Postavite si neke granice preko kojih nećete prijeći ali i kod kojih nećete ustuknuti. Razmislite koliko ste vi spremni na kompromis ako vaša prijateljica reagira negativno
 • Pokušajte shvatiti da se svatko s problemima nosi na drugačiji način i da ima drugačiji pristup odgoju djeteta. Umjesto da se usredotočite na svaljivanje krivnje, pobrinite se da svom djetetu osigurate siguran okoliš za odrastanje.
 • Znajte da je u redu da se osjećate loše ako prijateljica lako i brzo odbaci vaše optužbe. Promjena odnosa među prijateljima ili prekid prijateljstva može biti vrlo težak udarac.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.