Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako probuditi istraživača u djetetu?

Tek je 9 ujutro, a vi ste već otpjevali 10 pjesmica, pročitali pet slikovnica, i pogledali tri crtića te vam jednostavno ponestaje ideja kako više zabaviti svoje dijete?

Djeca, kada im je sve servirano, nemaju potrebe istraživati svijet oko sebe i pronalaziti zabavu, uočavati nešto novo i zanimljivo jer ste vi tu prije svega da im potanko objasnite što je što.

Istraživača u djetetu možete probuditi jednostavnim idejama

Zato donosimo par savjeta kako probuditi istraživača u djetetu i potaknuti ga da se samo zaigra na neko vrijeme ili barem da ga zaokupirate istom igrom dulje vremen

1. Taktilna igra

Manju djecu zabavite mnoštvom tkanina i predmeta različitih tekstura, od mekih do grubih i čupavih koje će moći samo istraživati i ispipavati.

Za malo veću djecu izvrsna taktilna igra je kutija pijeska u kojoj može učiti prstima pisati slova i brojeve.

2. Špijuniranje

Djeca vole pokazivati ono što su pronašla i uočila, makar to bio kamenčić ili list, njima je otkriće koje žele podijeliti.

Zato, bacite se na špijunažu zajedno, u šetnji proučavajte i sakupljajte zanimljive predmete, a kod kuće, prilikom čitanja slikovnica potaknite dijete da pronađe skrivene detalje, postavljajući mu konkretna pitanja.

Na primjer: “Gdje je ptica na ovoj slici?” “Gdje je oblak?” Tako ćete jednu slikovnicu ipak čitati dulje od pet minuta.

3. Igranje hranom

Mala djeca još uvijek otkrivaju okuse i teksturu pojedine hrane. Zanimljivo im je proučavati točkice na jagodi i što će se dogoditi s bananom ako je zgnječe.

Kalupe za muffine možete im napuniti različitim komadićima hrane i pustiti ih da proučavaju boje, mirise, tvrdoću…

4. Promatranje

Nabavite dječji dalekozor ili napravite vlastiti uz pomoć malo selotejpa i rolica toaletnog papira. Djeci će biti jednako dobar jer u stvari najveći je “gušt” promatrati kroz njega, bez obzira uvećava li stvari. Utaborite se na prozoru i istražujte okolinu.

5. Nabavite kreativne slikovnice

Opskrbite se bojankama i slikovnicama punim kreativnim zadacima (za veću djecu) i naljepnicama.

Bojanje je izvrstan način zabave i relaksacije, jednako kao i ljepljenje naljepnica i savladavanje jednostavnih zadataka.

Mozak radi, a vi stignete malo odmoriti. I oduprite se porivu da sve obojite i riješite sami.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.