Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Kako pripremiti takozvani “zero waste” rođendan?

zero waste rođendan

Zero waste rođendan za djecu možda se čini kao izazov, ali ustvari ga je lako organizirati

Jeste li razmišljali koliko obični dječji rođendan može biti štetan po okoliš? Da, svi uživamo u pripremama i slavlju, no promislite o svim onim plastičnim slamkama, jednokratnim čašama, dekoracijama…svemu što itekako može naštetiti prirodi ako se ne reciklira onako kako bi trebalo.

U svijetu, a vjerojatno će uskoro taj trend doći i kod nas, sve su popularniji “zero waste” rođendani, odnosno zabave koje iza sebe ostavljaju nula otpada. Što znači, sav slavljenički pribor može se koristiti opet i opet, a ne sadrži jednokratnu plastiku koja najviše šteti našem okolišu.

Zvuči vam komplicirano zero waste rođendan za 30 djece? Ne mora uopće biti tako. Ovako ćete ju najlakše pripremiti:

Inspiraciju za dekoracije potražite u prirodi

Možda vam ovo zvuči čudno na prvu, no u stvari ima itekakvog smisla kada razmislite o tome. Svijet oko nas pun je prelijepih stvari. Cvijeće, trava, sijeno, češeri, lišće. Od svega toga mogu se napraviti brojni aranžmani i ukrasi. A ako vam ponestane prirodnih ideja, uvijek možete na konac nanizati kokice!

Naravno, neke od ukrasa možete dodatno ukrasiti, npr.bojanjem, a neke trajnije možete i sačuvati za iduću proslavu.

Odbacite jednokratnu plastiku

Jednokratna plastika čin ise često kao najlakša i najbrža ideja za djeje rođendanske proslave. Na kojima se na kraju baci i koristi više plastike nego što bi trebalo. dijete uzme čašu soka, pola popije te idući put kad je žedno uzme drugu je niti ne zna koja je njegova. A čaša je puno i lako su dostupne.

Možete koristiti višekratne plastične tanjure ili prave. Prave, zapitat ćete se dvaput? Da, zašto ne! Djeca od pet godina na dalje trebala bi biti sasvim sposobna koristiti keramičke tanjure i ostali pribor.

Takvo suđe će čak i mali gosti više poštovati te će paziti na svoju čašu i tanjur. Kasnije sve možete staviti u perilicu i posao je gotov!

Imajte na umu da čak i ubrusi mogu biti višekratni te ih se nakon pranja može opet koristiti. Praktično, isplativije i ekološkije.

Hranu pripremite umjesto da ju kupite

Djeca na rođendanima vole jesti! Umjesto da poletite u trgovinu i kupite gomilu grickalica, nudimo vam bolju ideju! A ta je da hranu pripremite kod kuće. Manje otpada ćete proizvesti bacajući svu kupovnu ambalažu, a usto imate i kontrolu nad onim što djeca jedu. Znate d aje sve pripremljeno od kvalitetnih namirnica, adjeci možete ponuditi zdravije zalogaje.

Ne, ne morate biti vještak u kuhinji, ali domaća pizza ili sendviči sigurno će imati sjajan okus!

Koristite sokove u bocama ili u jednom tetrapaku

Možda ste pomislili kako će biti “najzgodnije” da sok ponudite u malim tetrapacima ili plastici ili pak da svako dijete dobije svoju plastičnu bočicu?

Umjesto toga, puno je ekološki prihvatljivije djeci točiti sok iz jednog tetrapaka, jedne veće boce ili još najbolje, iz staklene boce.

Možete kupiti i dispenzer za sok koji će biti spas za zero waste rođendan, ali i svaku zabavu te svakodnevnu uporabu. Nećete više morati skakati na svako djetetovo “hoću soka”. Ovako će se vaš malac moći poslužiti i sam.

Zatražite da pokloni budu bez plastike

Većina dječjih igračaka napravljena je od plastike, ali igračkama se djeca barem igraju. Nakon korištenja, mogu ih proslijediti dalje i umanjiti štetnost sve te nepotrebne plastike. No, što je s vrećicama, omotima, mašnama…? Zatražite poklone bez plastične ili sa što manje plastične ambalaže.

Teško, ali ne i neizvedivo.

Osmislite zabavne i poučne igre

I igre kje će djeca igrati na rođendanu mogu biti ekološki prihvatljive. Osmislite lov na blago ili se prisjetite dobrih stari igra kao što su igra skrivača, lovice, graničara i slično. Nećete trebati nikakav dodatni materijal i nećete proizvesti nikakvo smeće.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.