Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako preživjeti razdoblje “groznih dvogodišnjaka” i pretvoriti ga u nešto pozitivno

groznih dvogodišnjaka

Razdoblje groznih dvogodišnjaka stresno je za dijete koliko i za vas


Nekako ste dogurali i do djetetove druge godine. Možda se više ne budite 72 puta po noći, ne kasnite svugdje, a odjeća vam na sebi ima manje mrlja. no, dolaze drugi, slatki problemi. Vaše dijete sada počinje iskazivati svoje zabrinutosti, potrebe, želje i nezadovoljstva i to pravim riječima.

Možda su te riječi najčešće “ne” i “neću”, no vrlo jasno i glasno odjekuju u vašim ušima. Ponekad se čak zaželite onih vremena kada niste ništa razumjeli pa ste mogli sami odrediti što je i kako najbolje za dijete. Ponekad možda samo poželite stinusti “pauzu” i odmoriti se od silnih zahtjeva i negodovanja koje dolazi od strane vašeg dvogodišnjaka. No, niste jedini koji tako razmišljate jer ovo razdoblje je podjednako divno i izazovno za sve roditelje.

Evo nekoliko savjeta kako se izvući iz zapetljanog razdoblja zvanog “terrible twos” ili “grozni dvogodišnjaci”:

  1. Bitno je usporiti i stvarno obratiti pažnju na svoje dijete – imajte strahopoštovanja prema svemu što ono uči i iskušava. Ti čarobni dani će vam na kraju  ustvari proletjeti, pa dopustite djetetu da vas ponovo vrati u svijet djetinjstva ispunjen čudima.
  2. Poštujte djetetovu individualnost. Pratite kako se vaše dijete nosi s dnevnim izazovima i kako se snalazi u njima. Ne smijete zaboraviti kako je djetetu sve novo i izazovno. Budite strpljivi i bit ćete nagrađeni sitnim genijalnostima i kreativnošću vašeg djeteta.
  3. Uvijek uvažavajte dječje raspoloženje jer i djeca su mali ljudi. Imajte razumijevanja za frustracije koje nastaju dok dijete uspostavlja interakciju sa svijetom oko sebe. Kada naučite prepoznavati uzroke frustracije vrlo lako ćete naučiti i kako ih izbjeći.
  4. Pratite djetetove signale koji vam govore da je umorno, gladno, usamljeno ili frustrirano te ih naučite preduhitriti i tako izbjeći. Kada primijetite da takvo razdoblje dolazi pokušajte zabaviti dijete sitnim zadacima, pripremite potrebne grickalice ili mu osigurajte potrebno vrijeme i mjesto za odmor. Konačni rezultat je manje tantruma s kojima se morate suočiti.
  5. Izbjegavajte pretjeranu stimulaciju. Kada u jedan dan natrpate previše aktivnosti i događaja ili izložite dijete prevelikoj grupi nepoznatih ljudi, preglasnim zvukovima ili jakim vizualnim podržajima, ono negdje mora ispustiti višak te stimulacije. A to su najčešće tantrumi, vrištanje i druga “nepoželjna” ponašanja. Kada primijetite promjenu raspoloženja na gore u ovakvim situacijama, to vam je znak da ste pretjerali i da trebate djetetu omogućiti malo samoće i tišine. Također, možete pokušati izbjegavati ovakve situacije.
  6. Dvogodišnjaci su nevjerojatno znatiželjni. Znatiželja ih vodi i uz pomoć nje uče novosti iz svijeta u kojem se nalaze. Potrudite se ne ugušiti tu znatiželju jer je vama možda tako “lakše”. Naprotiv, potaknite je, kao i istraživanje te ćete ostati zapanjeni načinom kako funkcionira mozak vašeg djeteta.
  7. Usmjerite se na svoje dijete. Budite strpljivi kada vas upita bilo koje od stotinu pitanja koja postavlja svakog dana i potrudite se odgovoriti na njih. Na taj način dijelite svoje znanje i pogled na svijet te izbjegavate djetetovo nezadovoljstvo i privlačenje pažnje koje nastaje uslijed ignoriranja.
  8. Odnosite se prema djetetu s poštovanjem. To podrazumijeva slušanje, uvažavanje, interakciju, uživanje u zajedničkom vremenu i međusobnoj interakciji. Zauzvrat, dijete će se naučiti poštivati vas, a što je bolja nagrada od toga?

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.