Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako preživjeti novorođenačku fazu?

preživjeti novorođenačku fazu

Lakše ćete preživjeti novorođenačku fazu ako zatražite pomoć


Dobiti dijete je nešto prekrasno, ali nije sve kod malih beba med i mlijeko. Čuvati bratovu djecu i igrati se s prijateljičinim puno je drugačije nego dobiti vlastitog malog cendravca kojeg nemamo kome vratiti nakon tri sata.

Ono što je najgore kod malih beba jest što znaju biti jako zahtjevne, a nema puno aktivnosti kojima se možete baviti s tek rođenim djetetom.

Da ne spominjemo noćna hranjenja, dnevna nespavanja, grčeve, urlanje bez prestanka. Kako preživjeti novorođenačku fazu (prvi put, a pogotovo svaki sljedeći put)? Evo nekoliko savjeta:

  1. Zadajte si posla koliko možete obaviti

Novopečene mame znaju u cijelom tom beba-kaosu početi sumanuto obavljati sve i svašta te trčati na nekoliko strana, pa su na kraju iscrpljene i nervozne,  a nisu obavile ništa korisno. Stanite na loptu i procijenite što je uistinu potrebno i što morate, a što nije toliko bitno.

Što se tiče same bebe, iako je to nekim mamama dosadno i naporno, stvorite si sigurnu rutinu. Doručak, vježbanje, šetnja, kupovina, spavanje, igranje…jer bebe se lako naviknu na rutinu i počnu brže surađivati. Potrudite se bebu od prvih dana naučiti i na dnevna spavanja koja će se, uz malo sreće, zadržati dulje vrijeme. Uz smisleni raspored, i dnevni zadaci će biti brži i bezbolniji.

  1. Radite na snu

Male bebe se bude po noći kako bi jele i to je neizbježno. Naravno da nećete malu bebu pokušati naučiti da prespava cijelu noć i ništa ne jede satima, ali zdrave navike, kao što smo spomenuli u gornjoj točki, jako su važne.  Kako stvoriti zdrave navike da bi dijete bolje noću spavalo? Potrudite se da bebin okoliš bude privlačan, udoban, ne presvijetao niti prebučan. Također, posve je normalno da se bebe bude usred noći i bez razloga i da prirodno same zaspu bez vaše pomoći,  pa nemojte intervenirati svake sekunde. Odnosno, ako je beba suha, nahranjena i podmirena, nemojte ju nositi na rukama dva sata da bi se umirila jer će i u kasnijim fazama imati problema sa snom.

  1. Osigurajte si vremena za sebe

Sad će mnoge mame reći da je to nemoguće. Druge će reći gotovo pa nemoguće. U svakom slučaju, pokušajte si osigurati cijeli back-up sustav. Obitelj, šira obitelj, prijateljice, susjedi, povremena dadilja – tko god vam može uskočiti u pomoć kako biste se naspavale, otuširale, otišle u kupovinu, popile kavu sat vremena na miru. Osjećat ćete se bolje i biti poletnije i manje će vam teško padati ona vaša dnevna rutina.

Nije bitno možete li sat svoga vremena izboriti jednom dnevno ili tjedno, nemojte se osjećati krive ni zbog čega, nego uživajte ako vam se pruži prilika!

  1. Ne ignorirajte svoje emocije i ne skrivajte ih od drugih

Možda ćete patiti od post-porođajne depresije, biti bezvoljni i umorni, razdražljivi, jer to je stvarnost i mnogih majki i ne treba bježati od tih osjećaja. Čeka vas prava klackalica posve novih emocija, bilo da dobivate prvu bebu ili već imate djece. Prva beba znači potpuna promjena života i životnog stila, a druga ili treća beba znači povratak na rutinu koju ste već proživjeli i još se morate boriti s raspoloženjima djece koja trebaju prihvatiti novog člana obitelji. Što god vas čeka, nemojte reći „u redu je“, „nije ništa, mogu ja to“. Podijelite svoje osjećaje i potražite pomoć okoline. Ništa nije bolje nego se izjadati se.

  1. Zatražite pomoć partnera

Ako je vaš partner kod kuće, zatražite njegovu pomoć, ne morate sve uvijek obaviti vi! Ne čekajte da se ponudi, pogotovo ako ima iskustvo s starijom djecom, a ako i nema, vrijeme je da nauči nešto. Zašto? Ako je vaš muž kod kuće i samo vas gleda kako se mučite sa 10 različitih stvari i ne ponudi se pomoći, bit ćete još ljući na njega i osjećat ćete se razočarano. Zato ga fino zamolite da pomogne i dobit ćete i pomoć i oslobodit ćete se negativnih emocija.

foto: Critical Moss

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.