Istaknute teme

Kako prepoznati manipulatore od humanitarnih akcija u kojima netko zaista treba pomoć

Ako udruge prikupljaju pomoć od građana, za to moraju dobiti odobrenje kako bi se smanjio broj manipulacija


O ovo predbožićno vrijeme oko nas se odvija najveći broj raznih humanitarnih akcija u kojima udruge prikupljaju pomoć od građana za razne potrebe, od liječenja djece, kupnje aparata do rada udruga. U kojoj sudjelovati, na koju se odazvati, komu pomoći? Pitanja su to koja si mnogi postavljaju jer nije lako prepoznati u kojoj akciji se novac prikuplja za konkretne potrebe, a u kojoj se pomaže rad udruge, domaće ili međunarodne, u kojoj si zaposlenici isplaćuju visoke plaće, financiraju putovanja, ručkove, školovanje svoje djece i slično.

Slučaj natezanja oko novaca između obitelji Nore Šitum i Udruge hrabro dijete (iz koje su nedavno objavili širi demantij oko napada obitelji Šitum) bacio je dodatnu sumnju u iskrenost humanitarnih akcija u kojima se građani bez rezerve iskazuju od slučaja do slučaja, od akcije do akcije, i od djeteta do djeteta.

Gotovo da nema akcije koja nije uspjela i na koju se građani nisu odazvali, no, kako bi spriječili manipulacije, Ministrstvo obitelji iz godine u godinu donosi popis neprofitnih organizacija koje imaju rješenja kojima im je odobreno stalno prikupljanje ali i pružanje humanitarne pomoći.

Uz te organizacije koje dakle bez posebnog odobrenja mogu moliti za donacije, a kojih je na popisu 227, od kolovoza do sada su organizirane i dodatne 77 zasebne akcije prikupljanja pomoći koje su također odobrene. Među njima su npr. akcije ‘Gibonni za Zakladu Viktorija’ za djecu oboljelu od zloćudnih i drugih teških bolesti iz Sisačko-Moslavačke županije ili akcija ‘Pravo na dostojanstvo’ Udruge hrvatskih brojnih obitelji 8+.

Valja podsjetiti da je 2015. donešen novi Zakon o humanitarnoj pomoći kojim je određeno da svaka humanitarna akcija mora biti odobrena od nadležnog ureda državne uprave u županiji te da preuzima logotip za prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći i humanitarna akcija.

Upravo to jedan je od znakova kojim možete eliminirati akcije. Također, danas semnoge akcije odvijaju putem medija i društvenih mreža gdje se vrlo brzo razotkriju lažljivci ili se proširi glas o potrebnoj akciji pa se humanitarci pokreću jako brzo.

Foto: Banc de Sang i Teixits

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

pilot138 jempol88 playbet88 pusatwin nusa365 gebyar123 sikat88 mantul138 bonus138 kencana88 koko138 abcslot rupiah138 monsterbola daget77 bolagg babe138 money138 dog69 mantra88 ligagaruda mayora88