Istaknute teme

Kako prepoznati manipulatore od humanitarnih akcija u kojima netko zaista treba pomoć

Ako udruge prikupljaju pomoć od građana, za to moraju dobiti odobrenje kako bi se smanjio broj manipulacija


O ovo predbožićno vrijeme oko nas se odvija najveći broj raznih humanitarnih akcija u kojima udruge prikupljaju pomoć od građana za razne potrebe, od liječenja djece, kupnje aparata do rada udruga. U kojoj sudjelovati, na koju se odazvati, komu pomoći? Pitanja su to koja si mnogi postavljaju jer nije lako prepoznati u kojoj akciji se novac prikuplja za konkretne potrebe, a u kojoj se pomaže rad udruge, domaće ili međunarodne, u kojoj si zaposlenici isplaćuju visoke plaće, financiraju putovanja, ručkove, školovanje svoje djece i slično.

Slučaj natezanja oko novaca između obitelji Nore Šitum i Udruge hrabro dijete (iz koje su nedavno objavili širi demantij oko napada obitelji Šitum) bacio je dodatnu sumnju u iskrenost humanitarnih akcija u kojima se građani bez rezerve iskazuju od slučaja do slučaja, od akcije do akcije, i od djeteta do djeteta.

Gotovo da nema akcije koja nije uspjela i na koju se građani nisu odazvali, no, kako bi spriječili manipulacije, Ministrstvo obitelji iz godine u godinu donosi popis neprofitnih organizacija koje imaju rješenja kojima im je odobreno stalno prikupljanje ali i pružanje humanitarne pomoći.

Uz te organizacije koje dakle bez posebnog odobrenja mogu moliti za donacije, a kojih je na popisu 227, od kolovoza do sada su organizirane i dodatne 77 zasebne akcije prikupljanja pomoći koje su također odobrene. Među njima su npr. akcije ‘Gibonni za Zakladu Viktorija’ za djecu oboljelu od zloćudnih i drugih teških bolesti iz Sisačko-Moslavačke županije ili akcija ‘Pravo na dostojanstvo’ Udruge hrvatskih brojnih obitelji 8+.

Valja podsjetiti da je 2015. donešen novi Zakon o humanitarnoj pomoći kojim je određeno da svaka humanitarna akcija mora biti odobrena od nadležnog ureda državne uprave u županiji te da preuzima logotip za prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći i humanitarna akcija.

Upravo to jedan je od znakova kojim možete eliminirati akcije. Također, danas semnoge akcije odvijaju putem medija i društvenih mreža gdje se vrlo brzo razotkriju lažljivci ili se proširi glas o potrebnoj akciji pa se humanitarci pokreću jako brzo.

Foto: Banc de Sang i Teixits

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.