Za roditelje

Kako prepoznati da je vaša prijateljica s djetetom emocionalni vampir?

Kako ste samo zahvalni i sretni što imate tu prijateljicu čije je dijete vršnjak s vašim. Povremene zajedničke šetnje, odlasci u parkove i na kave, kućna druženja, sve je to produbilo vaš odnos.

Emocionalni vampir ponaša se sebično i rijetko se raduje uspjesima drugih

No, ima dana kada osjećate da nešto nije u redu i kada stavite to prijateljstvo na vagu, čini vam se kao da je uteg vama na vratu. Je li vaša mama – prijateljica možda emocionalni vampir i kako to prepoznati?

Nalazite se uvijek kada njoj odgovara i gdje joj odgovara

Sretni ste kada se djeca igraju, pa u prvi mah niti ne primjećujete da su vaši dogovori isključivo onih dana kada odgovara vašoj prijateljici .Termini koje vi predložite, njoj su uvijek zauzeti ili joj ne odgovaraju zbog nekih drugih razloga. Ne pokazuje volju niti da pokuša prilagoditi svoj raspored radi vaših druženja. Mjesto sastanka je također uvijek njezina ideja i to tamo gdje je njoj “najzgodnije” i najjednostavnije.

Njen život je drama

Uz kratki pozdrav, bez pitanja što ima kod vas, započinje njena priča. Od toga kako po noći nije ni malo spavala, kako je mali Dominik imao tulum od 2 do 5, kako ujutro nije htio jesti ,a baka mu je kupila ružnu majicu. Svekrva ju živcira, u vrtićima tete nisu ono što bi ona željela…vaš sastanak svodi se na njene prigovore i jadikovanje, a vi ste dobrodošli da date afirmirajuće sugestije i da postavljate pitanja. Iako, vama neće biti upućeno niti jedno. Ili jedno, na koje nećete stići odgovoriti jer vaša prijateljica ima puno više toga za reći.

Njeno dijete je ipak bolje od vašega

Problemi i drama postoje, no ako ipak treba uspoređivati, a ona svakako misli da treba, njezin mali luka je ipak znatno napredniji. Prije je progovorio, već pokazuje zavidan plivački talent i jede bolje i kvalitetnije od vašeg djeteta. Ako mu ne daje slatkiše, pobornica je zdrave prehrane, ako pak daje, ona nije podlegla suludim prehrambenim trendovima.

Vaše dijete je uvijek krivo za bilo kakvu svađu, a suptilno će vam i “spustiti” u bilo kojem nezgodnom trenutku za vaše dijete kako se nije snašlo, kako je smiješno i slično. Na kraju krajeva, ništa strašno, sva su mala djeca nespretnjakovići i blentavci, osim njezinog, zar ne?

Nikada ne posluša savjet

Posao joj je grozan, muž ne obavlja kućanske poslove, nema vremena za sebe…no, što god da joj kažete, kao da govorite zidu. Svaki put slušate istu priču, ponavljate iste savjete, ali od njih nikakve koristi. to je zato što emocionalni vampiri ne žele u stvari da im netko da savjet, jedino što žele je pričati o sebi i žaliti se.

Ne veseli se vašim uspjesima

Prijatelj koji se ne zna veseliti vašim uspjesima ili uspjesima vašeg djeteta i nije neki prijatelj. Ako vaše dijete bude pohvaljeno u vrtiću ili na nogometu, taj će uspjeh pokušati umanjiti ili ignorirati, no uspjehe svoga dizat će u nebo. To može biti strašno iscrpljujuće, ali i ponižavajuće.

Treba joj vječnost da odgovori na poruku

Iako dok sjedi s vama ne odvaja oči od mobitela i stalno tipka te vidite da je uvije označena kao “aktivna” online, vama na poruku ne odgovara do kraja dana ili do sutra. Odmah odgovara samo ako ona ima nešto za reći ili ako vodite sms raspravu o njezinim problemima. emocionalni vampiri smatraju da su njihovi životu uvijek važniji od tuđih.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.