Istaknute teme Odgoj

Kako pomoći djetetu da pronađe prijatelje?

Svaka mama zna koliko su prijatelji važan dio života svakog djeteta. No, kako dijete mora sve učiti od početka, tako mora i savladati vještinu stjecanja prijatelja. Zašto je prijateljstvo toliko važno?

Pročitajte kako možete pomoći djeci da steknu vještinu stvaranja prijatelja

Prijatelji pomažu djeci da prošire svoje horizonte i izgrade temeljne odnose za sve ono što poslije dolazi u životu. Evo čemu ih možete učiti i kako pomoći djetetu da pronađe prijatelje
 
1. Iskoristite svoje prijatelje
 
Ne na način kao što zvuči, nego da djeci u odnosu s njima pokažete važnost i koristi prijateljstva. To bi mogao biti prvi korak da ih se zainteresira za cijeli proces. Na kraju, budite sigurni, dijete koje je zainteresirano da nađe prijatelje, bit će ono koje će preuzeti inicijativu i prići drugoj djeci da se upozna s njima. Zato, družite se sa svojim prijateljima, pozovite ih u kuću, zabavite se i pružite djetetu realan pogled na ono što donosi prijateljstvo.
 
2. Sami steknite nove prijatelje
 
Treba još jednom ponoviti, djeca nas oponašaju, ugledaju se u nas i to je dokazana činjenica. Ako i sami niste spremni pustiti nove ljude u svoj život, veća je šansa da će i vaše dijete biti zatvoreno. Stoga, budite pristupačni i otvoreni, priđite novim ljudima i uspostavite komunikaciju , pokažite djetetu kako uspostaviti posve novi odnos. Ne morate se nastaviti družiti s nekim tko vam se svidio na prvu, a možda će to biti početak pravog prijateljstva..uglavnom, idealan način da vaše dijete uči od samog početka.
 
3. Pričajte o nalaženju prijatelja
 
Iako vaše dijete možda još nema super razvijen vokabular, ipak razumije više nego što samo može izraziti. Ne propustite priliku pričati o važnosti i ljepoti prijateljstva, čitajte im knjige, gledajte filmove na tu temu..podučite djecu i unaprijed im dajte dovoljno samopouzdanja kada krenu u život i počnu graditi svoje odnose.
 
4. Stvorite prilike
 
Teško da će se djeca povezati s nekim ako nemaju prilike, odnosno ako ih ne vodite na mjesta gdje će upoznati drugu djecu i komunicirati s njima. Puno je aktivnosti na koje svoje dijete možete odvesti, ovisno o njegovom karakteru i željama – na druženja u knjižnicu gdje se organiziraju razne kreativne grupe, u park, igraonice…u svakom slučaju, što više prilike vaše dijete ima za akciju, veća je šansa da će nekoga upoznati.
 
5. Pohvalite uspjeh 
 
Djeci je teško razlučiti jesu l ina pravom putu i rade li sve kako treba, pa ste vi tu da ih ohrabrite i usmjerite. Dakle, kada naprave nešto pozitivno u prijateljskom smislu, pohvalite ih, kao što ih hvalite kada točno izrecitiraju pjesmicu ili nešto slično. Kao što smo već spominjali ,stjecanje prijatelja je vještina kao i svaka druga, stoga neka pohvala ne izostane ako je vještina usvojena.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.