Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako pomoći djetetu da prihvati smrt bake ili djeda

smrt bake ili djeda

Smrt bake ili djeda objasnite djetetu u skladu s godinama i uvijek budite otvoreni za pitanja


Smrt je nešto što je maloj djeci teško objasniti. Prvi gubitak drage osobe koji dožive uglavnom je smrt bake ili djeda. Kako se postaviti u takvoj situaciji i što reći djetetu?

Jasna i jednostavna komunikacija

Budite jasni, iskreni i koristite jednostavan jezik. Ako kažete djeci da je netko “preminuo”, “zaspao”, “na drugom je mjestu” ili nešto treće možete ih lako zbuniti ili odvesti u krivom smjeru. Morate biti jasni u objašnjavanju činjenice da se ta osoba više neće vratiti. Inače bi dijete lako moglo povjerovati da se radi o privremenoj situaciji.

Budite otvoreni za pitanja

Pustite djetetu da vam postavi koliko god pitanja želi. Neka odgovori na pitanja budu kratki i jasni. Ako na nešto ne znate odgovor, ne bojte se to i priznati. Važno je da dijete osjeti kako može izraziti sve što ga zanima i muči. Svatko ima svoj osobni sustav vjerovanja i uvjerenja, pa sami odlučite što ćete od toga prezentirati svom djetetu. No, znajte da će određena vrsta odgovora biti samo povod daljnjim pitanjima.

Riješite ih straha

Trebate djeci dati informacije koje traže, no razmislite kako će one djelovati na dijete. Na primjer, ako kažete da je netko “umro u snu”, moglo bi se rezultirati pojavom straha od odlaska na spavanje. Također, objasnite djetetu da su ostale osobe kojima je okruženo i koje voli sigurne i da im se ništa loše neće dogoditi.

Utješite ih

Ovo može biti teško za osobu koja je i sama u šoku, na primjer ako se radi o vašem roditelju. No, zbog djece je ponekad potrebno biti čvrst. Slobodno recite djetetu da ste tužni, zaplačite, pokažite emocije, no nemojte se psihički i emotivno udaljiti od njih jer ih to može jako uplašiti. Gubitak nekog bliskog je vrijeme da se obitelj drži skupa te da se svi međusobno podupiru.

Potražite pomoć u knjizi ili filmu

Ponekad je djeci neki događaj lakše objasniti kroz knjigu ili crtić koji se bavi određenom tematikom. Na primjer slikovnica – radna bilježnica Kad umre netko koga voliš ili film Coco i velika tajna do bar su način kako ilustrirati ono što se dogodilo baki ili djedu te potaknuti razgovor  i moguća pitanja.

Prigrlite uspomene

Pomozite djeci da se nose sa svojom tugom tako što ćete ih potaknuti da razgovaraju o osobi koju su izgubila, prisjete se zajedničkih zgoda i sretnih vremena koje su provele s njom. Gledajte zajedničke fotografije te ih podsjetite koliko su ih baka ili djed voljeli. Razgovor o toj osobi nikad ne smije biti zabranjena tema.

Budite strpljivi

Djeca ponekad ne započnu proces žalovanja odmah, već on dođe nakon nekog vremena kada uistinu postanu svjesni gubitka. Neka stalno žele gledati fotografije, druga će postavljati ista pitanja po sto puta. budite strpljivi s njima jer oni se s nepoznatom situacijom nose na svoj način.

Budite spremni i na različite emocije koje vas mogu dočekati, kao što su ljutnja, bijes, poricanje, tuga ili strah.

Razmislite o tome koliko želite da djeca sudjeluju u svemu

Ne slažu se svi da djeca trebaju prisustvovati sprovodima, no za neke to može biti važan proces žalovanja i opraštanja od drage osobe. Razmislite želite l ida vaše dijete prisustvuje takvim događajima te kako bi oni mogli utjecati na njih. Što je dobro za nekog drugog, ne mora biti za vas i vaše dijete.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.