Istaknute teme Odgoj Za roditelje

Kako pomoći djeci koja imaju toksične prijatelje?

Roditelji svojoj djeci žele zdrava prijateljstva kroz koja će ona obiti potrebnu emocionalnu i socijalnu potporu, koja će ih osnažiti i ispuniti, Zato je jedna od najtežih stvari za gledati kada dijete pronađe toksične prijatelje uz koje se počne mijenjati. Pogađate, na gore.

Toksične prijatelje krasi narcisoidna crta osobnosti, žele da ih se hvali, podržava i obožava, ali ne žele uzvratiti istom mjerom

Roditelji bi tada odmah istupili i intervenirali želeći da se prijateljstvo završi, no djeca su obično poprilično tvrdoglava oko takvih stvari i sve može otići u neželjenom smjeru. Naime, ako dijete samo ne donese odluku o prekidu prijateljstva s toksičnom osobom, uvijek postoji mogućnost da mu se ona nekako vrati unjegov život.

Zato roditelj treba biti potpora, ali istodobno paziti da ne bi prešao granicu i utjecao ili savjetovao više no što je potrebno.

Kako uopće dođe do toksičnog prijateljstva?

Stručnjaci smatraju da je razlog tome što jedan ili više prijatelja imaju narcisoidne tendencije. U tom slučaju djeca će učiniti sve što je u njihovoj moći da zadovolje apetite i potrebe narcisoidnog prijatelja u tom odnosu, dok toksični prijatelj neće osjetiti potrebu da uzvrati istom mjerom.

Kada se to bude događalo, djeca će postati emotivno iscrpljena, a zbog stalnog “spuštanja” srozat će im se i samopouzdanje.

Takva se situacija može izbjeći jedino prekidanjem svake veze s toksičnim prijateljem. Samo tada toksičnost će biti eliminirana iz života vašeg djeteta, a ono će moći sklapati nova, zdravija prijateljstva.

Kako pomoći djetetu s toksičnim prijateljem?

Slušajte bez osude

U ovakvoj vrsti prijateljstva doći će trenutak kad će se dijete željeti otvoriti i pojadati roditelju bez da ga on išta pita.

Kada s eto dogodi, važno je ne osuđivati i ne ulijetati savjetima. Naime, dijete koje trpi toksičnog prijatelja već dugo sluša što treba raditi, pa sigurno neće poslušati roditelja koji mu prilazi istom tom taktikom.

Ono što možete jest ponuditi suosjećanje. Dijete će imati osjećaj da ste na njegovoj strani, a jedan saveznik je već dobar put k izlasku na slobodu.

Pitajte pitanja na temelju dobivenih informacija

Jednom kada se dijete otvori po pitanju svog toksičnog prijateljstva, roditelj može na temelju dobivneih informacija postaviti pitanja čiji je cilj potaknuti razgovor.

– Zašto se osjećaš povrijeđeno/iskorišteno/loše?

Dijete se uz ta pitanja neće osjetiti napadnuto, već će iskusiti empatiju i podršku. Dobar slušatelj uvijek dobije više informacija.

Ne kritizirajte

Iako vam je prvi poriv “popljuvati” osobu koja ponižava vaše dijete, nemojte to učiniti. Ono će se samo zatvoriti i prestati vam davati bilo kakve informacije.

Naime, stručnjaci objašnjavaju, djeca su na takvom stupnju razvoja d aće bez obzira na sve braniti svoje toksične prijatelje pred roditeljima.

Mnoga djeca u lošim prijateljstvima vjeruju da su nitko i ništa bez svojih prijatelja i izrazito su im odana, nešto slično kao u toksičnim romantičnim vezama.

Zato, budite oprezni prije nego iz vaših usta izlete neke grube riječi.

Koristite zrcalnu tehniku

Tehnika zrcaljenja moćan je alat koji roditelji mogu koristiti kako bi naveli djecu da vide koliko se loše prema njima postupa i zašto ne zaslužuju takvo ponašanje.

Pomoću zrcaljenja oni koji su na udaru toksičnosti mogu postupno početi uviđati nedostatak poštovanja i podrške,

A jednom kada dijete shvati da je prijateljstvo koje imaju otrovno i da ih samo emocionalno iscrpljuje, narcis će polako početi gubiti kontrolu nad njima, što će im olakšati raskid prijateljstva koje je uzrokovalo samo bol.

Pomozite u razbijanju toksičnog kruga

Ako djeca nisu u potpunosti spremna prekinuti svoje toksično prijateljstvo, poticanje da prave planove s drugima koji imaju zajedničke interese je način da ih navedete da vide kako izgledaju zdravi odnosi.

Stručnjaci smatraju da ako roditelji uspiju nagovoriti djecu da se bave aktivnostima u kojima njihovi toksični prijatelji ne sudjeluju, ona će se odmoriti od zatrovanog odnosa i s vremenom shvatiti da su sretnija u okruženju drugih ljudi koji su puni potpore, razumijevanja i optimizma.

Kada se to konačno dogodi, krug toksičnih prijateljstava bit će prekinut i to ne vašom intervencijom, nego spoznajom djeteta o tome koliko su bila nezdrava.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.