Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako pokazati razumijevanje za roditelja koji fizički kažnjava dijete

fizički kažnjava

Kako reagirati kada vidite nekoga tko fizički kažnjava dijete?

Kada je odgoj djeteta u pitanju, postoje stotine metoda i stilova. svatko primjenjuje ono što mu se čini ispravnim. Naše nam se uvijek čini ispravnim, dok god drugih često primjećujemo propuste. No, teško je suditi tuđem odgoju jer to bi značilo suditi ljudskoj prirodi. A svi smo različiti.

Većina nas ipak gleda nekog roditelja kako rješava određeni problem i misli da to za njegovo dijete nije primjenjivo, i to je u redu. Nd moramo uvijek osuđivati na ružan način. Ipak, neke “odgojne metode” uvijek će podići više prašine od drugih. Jena od njih je fizičko kažnjavanje djeteta.

Mnogi još uvijek koriste ovu formu discipline, dok ju drugi apsolutno ne odobravaju. Zato može biti vrlo izazovno vidjeti roditelja koji tuče dijete, a ne prokomentirati ništa.

Naravno, ako netko ne razumije zašto roditelj koristi takvu disciplinsku mjeru, neće ni malo suosjećati s roditeljem koji se našao u konfliktnoj situaciji s djetetom.

Kako se ipak pokušati staviti u njihove cipele i sagledati situaciju iz drugog ugla?

Oni misle da ta odgojna metoda ima učinka

Kao što smo već spomenuli, svaki roditelj izabire onu odgojnu metodu koju smatra da je za njegovu obitelj najprikladnija, a roditelji koji će tu i tamo istući dijete izabrali su također na taj način. Vjeruju kako će kod djeteta poželjno ponašanje postići prijetnjom udarcem ili udarcem.

Premda dio stručnjaka ističe kako ta metoda “ne pali”, ako roditelj primijeti promjene u ponašanju djeteta nakon fizičkog ponašanja, i dalje će ga nastavljati primjenjivati, jer u njegovoj obitelji “pali”.

Neosporna je činjenica d aće kod dijela djece fizičko kažnjavanje doista dovesti do promjene u ponašanju. No, roditleji ne razmišljaju dugoročne kakve će posljedice to kažnjavanje uzrokovati.

Tako su i sami odgajani

U čemu je problem , i mene su moji tukli i što mi fali?

Koliko puta ste čuli ovo opravdanje za fizičko kažnjavanje? Roditelji koji su fizički kažnjavani kao djeca ne vide ništa sporno u takvoj metodi odgoja jer su oni “ispali dobro” i danas su živi i zdravi. Znači, ta metoda ne može bitti toliko loša.

Premorenost

Roditelj isu nakon teškog radnog dana iscrpljeni, umorni, nervozni. Kada dođu kući samo žele predahnuti, a djeca se samo žele s njima družiti i privući njihovu pažnju. I tada dođe do sukoba. Roditelj nakon nekoliko puta neuspješnog utišavanja i smirivanje pribjegne udaranju kao “zadnjoj opciji”.

Veliki postotak roditelja izjavilo je upravo to, kako najčešće udare djecu kada su sasvim fizički i psihički iscrpljeni ili kada više ne znaju što bi drugo poduzeli.

Kulturološki razlozi

U nekim zemljama udaranje djece jednostavno ne izaziva negativne reakcije i roditelji ga primjenjuju češće te ga smatraju normalnim.

Kultura i običaji imaju velik utjecaj na oblikovanje ponašanja pojedinca i njegove obitelji. Mnogi svoje ponašanje opravdavaju upravo svima poznatim, ustaljenim izrazima, “batina je iz raja izašla”.

Trebam li reagirati?

Ako ste protiv toga da se dijete udara, a vidite kako to netko čini, iako se radi o “malo udaranja po guzi”, sigurno se pitate je li u redu reagirati.

Stručnjaci savjetujete da ne uletite u bitku kao vitez na konju, ali da je u redu s tim roditeljem započeti raspravu o discipliniranju djece. Pripazite da ne nastupite nasrtljivo i optuživački jer posramljivanje njegovog načina odgoja nitko ne voli.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.