Istaknute teme Odgoj

Kako “oduzeti” djeci povlastice u 6 koraka

privilegije

Povlastice danas guše dječju slobodu, učenje odgovornosti i samostalnost – smanjite ih uz par jednostavnih koraka

Voljeti svoju djecu danas često znači raditi milijun stvari za njih, koje bi realno mogli i oni sami. Koliko puta kroz dan pomislite što sve radite za njih, a vaši roditelji za vas ne bi niti u najluđim snovima, prije toliko godina kada ste vi bili dijete.

Neke ste stvari toliko naviknuli raditi da sada funkcionirate kao na “auto-pilotu”, čak niti ne razmišljajući da bi to mogla obaviti vaša djeca. “Lakše je i brže ovako”, mislite si, pritom im u stvari oduzimajući čak i mogućnost da nauče neku vještinu.

Umjesto da trčite i stalno ih “spašavate” i popravljate stvari za njih, mogli biste im “oduzeti” nekoliko povlastica i tako ih povesti prema neovisnosti, i odgovornosti. To će vam uspjeti uz 6 jednostavnih koraka:

Korak 1 – nađite vremena

Roditelji danas uspijevaju biti zauzeti u svakom trenutku. Kada im dijete pristupi, oni to često vide kao smetnju, no u stvari mališani se samo pokušavaju na svoj način povezati s vama. Stručnjaci savjetuju roditeljima da odvoje najmanje 10, a najbolje bi bilo dva puta po 10 minuta za svako dijete tijekom dana, kada će mu posvetiti svoju nepodijeljenu pažnju i raditi isključivo ono što dijete želi.

Nije bitno radi li se o slaganju kockica, šetnji ili pravljenju papirnatih aviona. Uspostavite vezu s djetetom tako što ćete biti prisutni i koncentrirani.

Korak 2 – borba za vlast mora prestati

Imate osjećaj da djeca stalno s vama vode bitke oko nečega. Dogovaranje, natezanje, ucjenjivanje. Vi kažete ne, a oni nađu 100 argumenata zašto da? Vrijeme je da izađete iz borbe za vlast i postavite čvrste i odlučne granice. Vaše “ne” znači “ne” i nemojte se dalje natezati oko toga niti popustiti oko odluke koju jednom donesete.

Korak 3 – dom po mjeri djeteta

Djeca mogu biti izvrsni pomagači u kući, kada ih na to potaknemo i ohrabrimo. Tako da, umjesto da stalno kukate kako ništa ne stignete, angažirajte svoje male pomoćnike koji su uvijek puni energije.

No, važno je da neke stvari budu i prilagođene mališanima – ako bi vam bili u stanju pomoći. Dakle, dostupni, na njihovoj razini, dovoljno nisko kako bi ih mogli dosegnuti. Od tanjura i vilica, do polica u ormarima kako bi sami mogli posložiti svoju odjeću i igračke.

Korak 4 – izbacite “nemoj”

Koliko puta preko dana kažete djeci da nešto ne naprave kako biste ih zaštitili, ali ponekad i uštedjeli na vremenu. Jer, mislite, ako djeca to krenu raditi, bit će više nereda nego reda. No, mogli biste osnažiti svoju djecu tako što ćete umjesto “nemoj” reći “napravi to”.

Tako preuzimaju veću odgovornost, ali i uče se obavljanju poslova.

Korak 5 – vrijeme za trening

Djeca neke stavri mogu savršeno dobro napraviti i dovoljno su velika za to – ali vi ih jednostavno tome niste još podučili. možda znaju složiti krevet, svoju odjeću i razvrstati oprano rublje, ali još niste otkrili da su dobra i u postavljanju stola za večeru, spremanju prljavog suđa u perilicu i slično. Vrijeme je i da to otkrijete, malo po malo.

Korak 6 – okolina puna izazova

Djeca nije puno toga ponuđeno na izbor svaki dan, a to može biti frustrirajuće. Sjajan način za umanjivanje vašeg utjecaja u njihovoj svakodnevnici je prepuštanje izbora i donošenja nekih odluka svojoj djeci.

Neka to isprva budu jednostavne stvari kao odabir odjeće ili kako se žele počešljati – a potom i nešto veće. Na primjer – neka pospreme vašu sobu, namjeste vaš krevet…ako ne pokušaju, nikada neće niti naučiti.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.