Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kako održati rutinu spavanja tijekom putovanja?

Putujete na odmor, kod bake i djeda ili nešto treće, a najveća vam je muka hoće li se toliko teško uspostavljena rutina spavanja vašeg djeteta sada poremetiti?

Kako bi održali rutinu spavanja i izvan doma, ponesite sve ono što vam je potrebno kada uspavljujete dijete u njegovom krevetu

Prije nego vam “prorade” crne misli, učinite sve da se to ne dogodi, i to ovako.

Sve potrebno za uspavljivanje držite pri ruci

Ono što vam treba za uspavljivanje djeteta uvijek imajte pri ruci. Nnikako ih ne ostavljajte u koferima koje ćete spremiti u prtljažnik automobila/autobusa ili predati prije ukrcaja u avion. Kada se djetetu počne spavati, nećete deset minuta prekopavati oko sebe da bi našli njegovu dudu, tješilicu, omiljenu plišanu igračku ili bočicu, što će i kod vas i djeteta stvoriti nervozu.

Obavite “putni” razgovor

Vi znate koliki je put pred vama, koliko će trajati vožnja. JJesu li sjedala u vlaku udobna, koliko treba čekati na aerodromu, da postoje mogućnosti kašnjenja, dugih redova, sve ovisno kojim prijevoznim sredstvom putujete. No, djeci kojoj su putovanja nešto apstraktno i veliko, to sve može izazvati paniku i nervozu.

Zato je najbolje oko tjedan dana prije puta popričati s djetetom i početi mu objašnjavati gdje idete, kako i što vas sve čeka. Ispričajte prvo o nekim zabavnim stvarima, kao što su crtići u avionu, ali spomenite i nešto novo kao mogućnost spavanja u malom prostoru uz buku. Također, kao znate djetetove “slabe točke” i što ga posebno plaši, poradite na tome.

Premjestite namještaj – odnosno prilagodite

Na put sigurno nećete ponijeti djetetov krevet kako biste kreirali “kućno okruženje”, ali na novom odredištu možete urediti neke stvari kako bi se vaše dijete osjećalo opuštenije. Tako na primjer u hotelu možete spojiti krevete kako bi dijete bilo bliže vama. Možete mu ostaviti upaljenu lampicu u njegovoj sobi, pustiti laganu muziku ili nešto drugo što će mu boravak i spavanje učiniti ugodnijim.

Spakirajte ključne stvari

To su: omiljena plišana igračka, jastuk, noćno svijetlo, omiljena dekica knjige i slikovnice za čitanje prije spavanja. Osigurajte i laganu muziku koju dijete voli, nepromočivu podlogu za krevet ako postoji mogućnost da dijete doživi nezgodu, pelene ako ste tek završili s odvikavanjem i niste 100 posto sigurni hoće li dijete, s obzirom na novu okolinu uspjeti cijelu noć ostati suho.

foto: Janet McKnight

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.