Istaknute teme Odgoj

Kako odgojiti pristojne dječake

pristojne dječake

Pristojne dječake odgajamo, a sve ostalo su stereotipi


Dječaci će uvijek biti dječaci. Što to u stvari znači? Je li to neko davno izmišljeno opravdanje za svako muško ponašanje koje nam se u stvari ne sviđa? Jesu li dječaci predodređeni za nestašluke, nepodopštine, spačke, tučnjavu, grubu igru, hiperaktivnost i slično? Kako možemo odgojiti pristojne dječake za koje neće trebati opravdanje: “Ma on je dečko, oni su ‘malo živahniji’ s tim da malo živahniji znači vješanje po lusteru, šutanje lopte u ogradu parka sve dok ju se ne izbije i obračunavanje šakama. Kako se osloboditi stereotipa koji opravdava toliko toga?

Pokažite osjećaje

Pokažite svoje osjećaje i prihvatite njihove. Razmislite o njima koliko vam se god nebulozni činili. Na primjer ako se vaš sin rasplače bez ikakvog vidljivog razloga, pitajte ga što ga je uzrujalo i trebali li malo vremena za sebe da se smiri. Tako će se puno brže smiriti nego da mu se obratite sa “Smiri se” ili “Prestani plakati, nemaš razloga”.

Pustite dječake da se isplaču i nemojte im slučajno govoriti da je plakanje za curice. Plakanje je zdravo jer pokazuje empatiju, pa bila ona usmjerena čak i prema samom sebi u tom trenutku. Svakako se potrudite i stvoriti empatiju. Ako vidite nekoga da je tužan i neraspoložen, pitajte ga je li dobro. Radi se o jednostavnim stvarima, a vaši će dečki naučiti brinuti o drugima.

Okružite ih i pravim uzorima. Drugim muškarcima koji imaju zdrave odnose i komunikaciju. Pokazujte dječacima ljubav cijelo vrijeme, a jednako je bitno da ona dolazi i od majke i od oca.

Jednakost

Djecu treba učiti da nisu bolja ni gora od bilo koga. Ako se u nekom trenutku nađu u povlaštenoj situaciji, neka to podijele s drugima. Malim ljudima nije lako dijeliti nešto svoje, pa ih jako i glasno pohvalite kada to učine. Pohvalite ih i kada su ljubazni i kada naprave nešto lijepo.

Učite ih da postoje različitosti i da nitko drugačiji nije manje vrijedan. Čitajte priče o raznim ljudima i njihovim životima. Svojim riječima i primjerima promičite prihvaćanje, toleranciju i suosjećanje. Naučite dječake da vole druge oko sebe upravo onakve kakvi su. To ne bi trebalo biti teško, a ako je, vrijeme je da se zapitate što radite pogrešno.

Ponekad je najteže počistiti vlastiti nered te uopće priznati da on postoji. Također, razbijte predrasude i dječačka ustaljena razmišljanja. Auti nisu samo za dečke, cure mogu igrati nogomet, lutke nisu curkaste igračke. Nije svaki gumeni dinosaur muškog roda niti samo male djevojčice vole kuhati.

Zato, budite otvorenog uma, učite i razvijajte se sa svojim dječacima.

Budite hrabri

Riskirajte. Pogriješite, pa pokušajte opet. Naučite i njih da rade to isto. Svi želimo da naša djeca budu pobjednici te ih rijetko potičemo da isprobaj ustvari u kojima bi se mogli razočarati. Oslobodite se straha. Vaša djeca će za vas uvijek biti pobjednici, no to ne znači da putem neće pretrpjeti niz poraza. Onih koji će im ojačati karakter.

Naučite ih tražiti pristanak

Pitaj pa onda uzmi. Ili zagrli. Ili nešto treće. Dakle, naučite dijete od malih nogu da poštuju tuđi prostor te da prije nego uđu u njega, postave pitanje. mogu li ? Smijem li? Mogu li se igrati tvojom igračkom? Smijem li te zagrliti? Naime, ima puno male djece koja uzimaju stvari bez pitanja, a vole trčati i ljubiti i grliti nepoznatu djecu. ili čak svoje prijatelje kojima to možda nije po volji.

Naravno, ovih se pravila pridržavajte i vi. Poštujte dječji prostor. Možda se iznenadite. Možda oni počnu poštovati i vaš pa napokon uspijete otići sami na wc.

Mediji

U 2018. nema isprika da vaše dijete gleda neki nepoželjni sadržaj.Postoji jako puno pozitivnih, dobro napisanih dječjih crtanih filmova, emisija, filmova i knjiga koji šalju prave poruke vašem djetetu.

No, ako vaše dijete provodi jako puno vremena ispred ekrana te ne ispušta igraću konzolu ili tablet iz ruku, nemojte se čuditi što će se pretvoriti u loše raspoloženog i zlovoljnog zombija bez samokontrole koji je usto još i grozne volje jer ste mu rekli da ostavi igricu dok ruča.

U 21 stoljeću kada je sve dostupno, izaberite moderniju verziju nečeg dobrog. Ako vaše dječak misli da su na primjer knjige dosadne, prebacite se na audio knjige.

Usto, potrebno je i puno razgovora. djeca su putem medija bombardirana tonom informacija. Razgovarajte s njima o onome što vide i čuju i pomozite im da shvate koje su poruke pozitivne, a koje negativne i zašto.

Stvari

Nemojte se usmjeriti samo na kupovinu spolno orijentiranih stvari. Plavo, crno, možda malo zelenog u ormaru te autići, lopte, mačevi, roboti i slično za igranje.

Ako kupujete igračke, a vaš sin želi kamion koji svijetli, kupite mu ga, ali nema razloga zašto ne biste kupili i servis za čaj i lutku s bočicom. Nemojte se ograničavati i nemojte ograničavati dijete. Iznenadit ćete se koliko igra lutkama i servisom za čaj može biti poticajna, konstruktivna i zabavna. I ne zaboravite i vi popiti šalicu tog ukusnog čaja.

Povezivanje

Razgovarajte puno sa svojim dječakom. To što je dečko ne znači da će progovoriti kasnije, da ga razgovor ne zanima, da ništa ne razumije i slično. Razgovarajte s njim čak i onda kada on još ne zna razgovarati s vama. Učite ga da je razgovor među ljudima važan i potreban.

Uključite i kontakt očima. Posvetite mu pažnju dok priča. Uključite se u razgovor. Postavljajte mu pitanja.

Tek nešto kasnije vidjet ćete da sav taj razgovor donosi puno koristi.

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.