Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako obzirno reći drugoj mami da joj je dijete “derište”

derište

Djetetu se olako zalijepi etiketa derišta koje se teško riješiti

Kako god joj se dijete ponašalo, čini se da će većina mama uvijek za to naći opravdanje. Teško je vlastito dijete okarakterizirati kao razmaženo.

Stručnjaci pak kažu da za vanjsko ponašanje, odnosno ponašanje koje ćemo sada nazvati ponašanjem “derišta”, uvijek postoji dublji unutarnji razlog. Daleko od toga da i sama mama djeteta nije svjesna tog ponašanja.

No, to što ga primjećuje, ne znači da s djetetom postupa na ispravan način pomoću kojega bi se stvari i promijenile. Naprotiv, okolini se čini da se dijete ponaša sve gore, a mama nikako da reagira. Dijete dobiva etiketu koje se nije ni malo lako riješiti.

Tada bi bilo prigodno reći drugoj mami na lijep način da joj je dijete u stvari “derište”.

Koji je opis “derišta”?

To su obično prkosna djeca, neljubazni su prema vršnjacima, a sukobljavaju se i s odraslima. Neprestano pregovaraju, kukaju, ništa im nije po volji i još puno toga.

Okidač za njihovo ponašanje može biti bilo što, emocije s kojima se teško nose, poremećaj njihove rutine što ih također jako pogađa, a jedan od uobičajenih razloga je, navode stručnjaci, roditeljska popustljivost.

Bez obzira koji je glavni uzrok, najvažnije je naći rješenje problema. Samo tako će djeca etiketirana kaoderišta poboljšati odnos s drugima i odbaciti nemilu etiketu.

Kako to nekoj mami obzirno reći te izbjeći da se naljuti? Evo nekoliko prijedloga.

Dijete treba maminu pažnju

Prema stručnjacima, djeca koja se ponašaju kao derišta najčešće ne dobivaju dovoljnu pažnju od strane roditelja. Roditelji će pak prigovoriti da to nipošto nije tako i da djeca dobivaju i previše pažnje, no dosta je upitno koliko je ta pažnja kvalitetna i nepodijeljena.

No, vratim ose na temu. Puno je jednostavnije, složit ćete se, reći mami da dijete možda treba više njezine pažnje nego nazvati ga derištem.

Dakle, ponašanje derišta često nastane kada dijete želi vrijeme s roditeljem, a roditelj pak obavlja telefonski poziv, piše mail, surfa internetom, razgovara vs prijateljicom u kafiću i slično. Negativno ponašanje ustvari je pokušaj da svrne pažnju na sebe.

Dijete je izrazito aktivno

Umjesto da nazovete dijete derištem, možete i komentirati kako je izrazito aktivno jer to je čest način kako djeca ispoljavaju svoje unutarnje probleme. Prevelikom aktivnošću koja nerijetko izgleda kao “divljanje”.

Neka djeca koja imaju dijagnosticiran ADHD često su smatrana razmaženom i zločestom, samo zato jer im dijagnoza ne piše na čelu. Zato prije nego požurite nekome reći da mu je dijete grozno, razmislite kako malo ublažiti on.

Djetetu je teško

Svi mislimo kako djeca nemaju nikakvih briga na svijetu. No istina je da se stalno suočavaju s novim i velikim emocijama te ne znaju uvijek kako njima postupati i usmjeriti ih.

Tako se dijete može osjećati užasno neugodno, a ne zna kako izraziti svoje loše osjećaje. Na kraju svojim ponašanjem priskrbi da ga nazovu “derište”.

Stručnjaci tvrde da mi odrasli niti ne slutimo što se sve kuha ispod djetetove površine. I zato nam je jednostavno teško i razumjeti otkuda je neko ponašanje došlo, kad je nama naoko sve u savršenu redu.

No, kad bismo uvidjeli da je agresivno ponašanje ponekad znak da se dijete pokušava nositi s nečim što ne razumije i što nam ne može objasniti, to bi možda promijenilo naš pogled na “derišta” i etikete koje olako lijepimo.

Zato, osluškujte ponašanje svoje djece, možda saznate da se ispod površine kuha puno više nego što očekujete i čije razrješenje može donijeti puno toga dobroga.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.