Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Kako objasniti djeci da prestanu dodirivati ​​lice i ne pokupe baš sve bolesti u vrtiću i školi

Gripa, razne dišne i crijevne viroze, a sada i koronavirus…samo je dio bolesti koje se mogu dobiti rijetkim pranjem ruku i diranjem lica. S lošim navikama češkanja po licu, očima i ustima bore se i brojne odrasle osobe pa se razbijanje navike dodirivanja lica kod djece čini gotovo nemogućom misijom.

Budite im živi primjer u higijeni da nije dobro stalno dodirivati ​​lice, a pokažite im i kako izgledaju bakterije

I stručnjaci se slažu da je riječ o zahtjevnom procesu u kojem roditelji često griješe jer na krivi način pokušavaju potaknuti svoju djecu da prestanu s tom navikom. Donosimo nekoliko osnovnih savjeta koje možete isprobati kako bi djecu naveli da se više ne diraju po licu bez obzira na to što su prije dirala i gdje se nalaze i tako ostanu zdrava.

Koristite pozitivno ozračje

Djeca bolje reagiraju na pozitivno ozračje nego na kritike i korekcije. Stručnjaci smatraju da roditelji moraju pohvaliti dijete kada to ne radi, što je važnije od sprečavanja da to ne čini. Tako pohvala “Odličan posao, držiš ruke podalje od lica” ima više učinka nego kritika djetetu da se prestane dirati po licu. Stručnjaci savjetuju roditeljima i da postave male poticaje poput naljepnica, igračaka, poslastica ili čak dodatnog vremena za gledanje tableta ili TV-a kako bi nagradili dijete kada duže ne diranje lice. Verbalne pohvale uz to im pomažu u jačanju dobrog ponašanja.

Prozovite ih kada to rade

Iako je pozitivno isticanje ključno, roditelji također mogu pomoći svojoj djeci da postanu svjesnija dodira lica jednostavnim usmjeravanjem. Naime, vrlo je teško natjerati djecu da potpuno prestanu dodirivati lice ali i ako dijete podsjetite svaki put kad ga vidite da dodiruje lice, u konačnici će ono to prestati raditi. Možete im biti i vi živi primjer i objasnite im što vi činite da čim manje dodirujete svoje lice.

Dajte im da diraju nešto drugo

Djeca koja imaju slobodne ruke mogu se naći više u iskušenju da dodiruju svoje lice. Dajte im neku stvar koju mogu držati u ruci ili slagati jer onda neće moći dirati lice. Uvijek je bolje pokušati zamijeniti problematično ponašanje drugim ponašanjem, a ne tražiti djecu da nešto čine – savjetovali su stručnjaci. To može biti antistresna loptica, Rubikova kocka i slično. Možete pokušati i s rukavicama bez prstiju. Djeca će tako biti svjesna svakog dodira jer će im on biti grub i neugodan.

Objasnite im što su bakterije

Djeci već s tri godine možete početi objašnjavati pojam bakterija i da se šire dodirivanjem lica. Nađite adekvatne filmiće i crtiće na Youtubeu ili nekim drugim edukativnim stranicama ili člancima i uvedite dijete u opasan svijet bakterija. Ujedno im objasnite i da moraju kihati u lakat.

Usredotočite se na pranje ruku

Na kraju, imajte na umu da će djeca uvijek biti djeca tako da ne očekujte da će nekim čudom prestati dirati lice u potpunosti. Budući da je teško odvratiti djecu da to ne čine, važno je usredotočiti se na zdrave navike koje je lakše kontrolirati.

Stručnjaci savjetuju da treba poticati djecu da redovno peru ruke, a možete nabaviti i neki dezinfekcijski losion ili sredstvo za čišćenje i redovito ga stavljati na ruke, naročito ako ste negdje vani, po bolnicama ili drugim javnim ustanovama i javnom prijevozu. To vrijedi i nakon kihanja i brisanja nosa. Podučavanje djece da operu ruke dobra je praksa koju bi roditelji ionako trebali raditi, bez obzira na sezonske vijesti o epidemijama.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.