Istaknute teme Za roditelje

Kako nestabilan brak može utjecati na dijete

nestabilan brak

Nestabilan brak utjecat će na djetetove cjeloživotne odnose

Tijekom odrastanja djeci treba puno brige i pažnje. Također, potrebne su im i materijalne stvari poput odjeće, hrane, igračaka. No, tu je još nešto prijeko potrebno, a ponekad gurnuto u drugi plan – stabilnost.

Stabilnost tijekom odrastanja djeci je danas postao gotovo luksuz. Sve je više razvoda, pa i loših brakova koji ne završe razvodom. Traju i traju te djeluju toksično na sve oko sebe.

Odrastajući u nestabilnom okruženju za djecu može biti poprilično zbunjujuće. Kada pak pričamo i pišemo o nestabilnosti, treba napomenuti da ju stručnjaci definiraju kao stalne promjene u djetetovu životu.

To mogu biti mama i tata koji se često svađaju, lupaju vratima, ne razgovaraju… Ili situacija da jedan od roditelja bijesno ode iz kuće i nema ga dan ili dva jer se negdje “hladi”.

Ovakvim načinom ponašanja posebno su pogođena mala djeca, što će se najprije pokazati i kroz njihovo ponašanje.

Kad nema stabilne veze, bilo da je to brak ili zajedničko roditeljstvo, djeca se mogu razviti osjećaj nesigurnosti u vlastitu domu. Možda će svakodnevno strepiti od novih svađa, posljedica istih, pitajući se što će se sljedeće dogoditi ili kad će se mama/tata vratiti kući.

Mališani trebaju predvidljivost i rutinu, a to se postiže na način da znaju što slijedi i što ih čeka u kojem trenutku, bez promjena plana i otkazivanja dogovora u posljednji čas radi obiteljskih svađa i napetih odnosa.

Problematično ponašanje

Nestabilni odnosi kod starije djece mogu dovesti do problematičnog ponašanja u školi, a sve u svrhu privlačenja pažnje. Manja pak djeca mogu imati više ispada bijesa te općenito promjena raspoloženja.

Krajnji je cilj obje dobne skupine izraziti nakupljenu tjeskobu, strah i frustracije.

Mnogi pak nestabilni parovi ne vide situaciju na taj način i trude se održati brak “radi djece”, misleći da je to bolje za njih. To može dovesti do zbunjenosti jer ona mogu osjetiti napetost među roditeljima, ali ne mogu shvatiti zašto i kako ju zaustaviti.

Mališanima može biti neugodno u njihovim domovima, a to se može manifestirati u obliku viška bijesa, pa čak i problema sa spavanjem.

Kad roditelji modeliraju nestabilno okruženje, misleći da ostanak u vezi djetetu donosi korist, učinit će da dijete odraste misleći da je situacija u njihovu domu “ispravna”. To bi ih moglo dovesti do razvijanja nezdravih odnosa u budućnosti jer je to ono što su vidjeli tijekom svojih najvažnijih razvojnih godina.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.